Днес американската космическа компания СпейсЕкс проведе първото от общо три

...
Днес американската космическа компания СпейсЕкс проведе първото от общо три
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в космоса първите спътници Старлинк с иновативен аргонов двигател!

Днес американската галактическа компания СпейсЕкс организира първото от общо три изстрелвания, планувани за тази седмица, като в хода на този полет бе реализирано 100-тното поредно и сполучливо кацане на първа степен! Ракета “Фалкън 9 ” излетя в 01:13 ч. българско време от галактическия център Кейп Канаверал, а на борда ѝ се намираха първите съвременни спътници “Старлинк V2-мини ”, оборудвани с новаторски аргонов мотор!

Първоначално чакахме през вчерашния ден компанията на Мъск да изстреля пилотирания галактически транспортен съд “Крю Драгън ” с четирима астронавти на борда. За страдание две минути преди старта беше установен проблем със системата от триетилалуминий и триетилбор – пирофорната течност, нужна за запалването на моторите “Мерлин ”. Поради това полетът на “Крю Драгън ” бе пренасрочен за 2-ри март, а СпейсЕкс се концентрира върху старта на “Фалкън 9 ” със “Старлинк ” тази нощ. Сега, откакто този полет е в историята, компанията има още един плануван полет по програмата “Старлинк ” довечера, от 21:20 ч. българско време. Дали задачата ще бъде осъществена зависи от метеорологичните условия на космодрума Ванденберг в Калифорния, които към този миг не престават да са неподходящи, и също така е допустимо компанията да я отсрочи по съображения да се концентрира върху идния старт на “Крю Драгън ”.

Но да се върнем на днешната, към този момент завършена задача. За потребностите на полета бе употребена ракета “Фалкън 9 ” с рециклирана първа степен под сериен номер “B1076 ”. Това бе третото изстрелване за нея, като преди този момент тя е била употребена за извеждането в космоса на товарен транспортен съд “Карго Драгън ” и на партида спътници “УанУеб ”. Днес още веднъж нямаше никакви проблеми и 8.5 минути след началото на задачата “B1076 ” извърши меко кацане върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР