Днес 24 ноември се навършват 30 години от смъртта на

...
Днес 24 ноември се навършват 30 години от смъртта на
Коментари Харесай

30 години от смъртта на незабравимата легенда Фреди Меркюри

Днес 24 ноември се навършват 30 години от гибелта на Фреди Меркюри, един от най-великите музиканти за всички времена, на една от най-прочутите английски рок групи – " Queen ".

С неповторимото си лъчение, артистичност и гений Фреди Меркюри е един от най-великите рок музиканти на всички времена. Той е и един от главните композитори на музиката на " Queen ", която раздрусва света през 70-те години на предишния век, само че жива и до през днешния ден.

Родното име на фронтменът на Queen е Фарох Булсара. Роден на 5 септември 1946 година в Занзибар, (тогава колония на Англия, а през днешния ден част от Танзания), в заможно иранско семейство. Детството си прекарва в Индия. Още от дребен стартира да демонстрира музикални заложби. Една от първите му изяви е като пианист в учебната рок група, прякорът Фреди получава също в ученическите си години.

Заминава за Лондон дружно със фамилията си през 1964 година и там се записва в лицей за изкуства и дизайн. Състудент го среща с китаристът Браян Мей и барабанистът Роджър Тейлър, които свирят в незабележима тайфа наречена „ Smile ”. През 1969 година Меркюри се причислява към групата като вокалист, само че година по-късно се разпадат. Междувременно взе участие и в други банди, които също нямат огромен триумф.

След разпадането на “Smile ” Меркюри, Мей и Тейлър основават „ Queen “. Сменят няколко басиста, до момента в който към тях не се причислява Джон Дийкън и през 1971 година Queen е в цялостният си състав.



Групата се отличава от останалите банди, стилът им непрестанно се мени, а Фреди се трансформира в кумир за милиони почитатели. Истинска легенда! Сценичното му държание е неповторимо, а невероятната музика на " Queen " – прочувствена и вълнуваща – превзема всички. Той не е просто музикант, той е създател на огромна част от шлагерите на бандата -  " Bohemian rhapsody "  (стояла 9 седмици преди всичко в класациите),  " Somebody to Love ",  " We Are the Champions "



Зад екстравагантното и ексцентрично държание на сцената обаче се крие един много друг човек – цялостна диаметралност. Фреди е бил много свенлив и спокоен, не обичал да дава изявленията. За 39-тия си рожден ден харчи над 4 милиона паунда за охолно празненство, увековечено в клипа към песента  “Living on my own ”.



Той е човек, сплотяващ в едно две крайности – гальовен и изискан или пък пошъл и приковаващ вниманието. Фреди Меркюри в никакъв случай не се е женил, само че е имал дългогодишна връзка с жена на име Мери Остин. Връзката им е доста дълбока, живеят дружно в продължение на 7 години. Двамата се разделят, тъй като той стартира хомосексуална връзка, само че това не им пречи да останат доста близки другари до края на живота на Фреди. След гибелта си той й завещава част от благосъстоянието си и къщата си в Лондон, нейна благосъстоятелност и до през днешния ден. На нея посвещава и една от най-лиричните песни на Queen - Love of My Life



През 1985 година се организира Live Aid – един от най-големите благотворителни концерти, който цели събиране на средства за битка с гладуването в Етиопия. Концертът едно от най-мащабните събития отразявани в миналото, гледан от 1,5 милиона души в над 100 страни. На 13 юли на стадион Уембли, Лондон, " Queen " извършват някои от най-големите си шлагери. Изпълнението на групата е толкоз мощно, че се счита за най-хубавото в цялата история на рок музиката.

„ Queen са безусловно най-хубавата група за деня... те просто отидоха, и разрушиха един шлагер след различен... това е съвършената сцена за Фреди: целия свят. “, Боб Гелдоф, за осъществяването на Queen на Live Aid

През 1987 година Фреди Меркюри се изследва за HIV и схваща, че е болен от СПИН, само че взема решение да пази това в загадка. Концентрира се върху музиката и не дава никакви изявленията. Тогава излизат албумите „ The Mirracle ” (1989) и „ Innuendo ” (1991). Догадките, дребното обществени изяви и неизвестността към здравословното положение на фронтмена на " Queen " не престават четири години, до момента в който не идва неговото самопризнание към пресата, изпратено на 23 ноември 1991 година:

„ Поради големия напън на медиите през последните две седмици, желая да потвърдя, че съм болен от СПИН. Смятах за правилно да вардя в загадка информацията до момента поради околните ми. Но пристигна моментът моите другари и почитатели по целия свят да научат истината. Надявам се, че всички ще поддържат моите лекари и всички останали, които се борят против това извънредно заболяване. “

На идващия ден, 24 ноември 1991 година, Фреди умира от бронхопневмония, усложнена от СПИН, на 45 години в дома си в Лондон.

Въпреки слуховете, мненията и спекулациите към живота и личността на Фреди Меркюри, никой не може да засенчи блясъка на славата му. Той продължава да живее в сърцата на същинските рок почитатели. Незабравими ще останат и дуетите му с Монсерат Кабайе, където се ражда фамозната „ Барселона ”, станала по-късно химн на Олимпийските игри през 1992г.

Няколко месеца след гибелта на Меркюри, останалите от " Queen " провеждат незабравим концерт на стадион Уембли, Лондон, приходите от който са дарени на образуваното антиСпин придвижване „ The Mercury Phoenix Trust ”.

На 6-ти Ноември 1995г. останалите трима от Queen издават албума Made In Heaven, в който са включени последните песни, които Фреди е композирал и записал.

През 2005 година изследване, проведено от Blender и MTV2, го разгласи за най-великия артист на всички времена.

През 2006 година е разгласен от Time Asia за един от най-влиятелните азиатци за последните 60 години.

През 2008 година Rolling Stone го сложиха на номер 18 в топ 100 на най-великите артисти на всички времена. Същото самопризнание получи и през 2009 година от Classic Rock.

През 2009 година е повдигнат негов монумент в Западен Лондон.

„ Бохемска рапсодия “ (на британски: Bohemian Rhapsody) - биографичен филм за английската рок звезда Фреди Меркюри и групата Куийн, завоюва премия „ Златен глобус “ през 2019 година за най-хубав филм в категорията драма.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР