Днес, 22.12.2021 г. прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) и

...
Днес, 22.12.2021 г. прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) и
Коментари Харесай

СГП за БДЖ: Предстои мащабно разследване!

Днес, 22.12.2021 година прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) и следователи в отдел " Следствен “ на СГП на съображение и по реда на член 159 от Наказателно-процесуален кодекс получиха изискани от тях и предоставени им от представители на БДЖ документи, относими към водено от СГП наказателно произвеждане, оповестяват от Софийска градска прокуратура.

Действията се организираха по формирано на 16.12.2021 година от СГП досъдебно произвеждане за умишлено подписване на неизгодна договорка – контракт с " А. Т. “ С.А. от което е произлязла забележителна щета за предприятието – закононарушение по член 220, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Делото е формирано въз основа на постъпил в СГП сигнал от някогашния длъжностен министър на превоза, осведомителните технологии и известията във връзка Одитен отчет от 06.10.2021 година за осъществен одитен ангажимент на тематика: " Проверка на извършена процедура по реда на Закон за обществените поръчки с предмет: " Извършване на техническа поддръжка за 5-годишен интервал на дизелови мотрисни влакове серия 10 и електрически мотрисни влакове серии 30 и 31 “, благосъстоятелност на " БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД и осъществяването на подписания контракт “.

Поради фактическата и правна трудност на случая следствието е предоставено на екип от следователи в отдел " Следствен “ към СГП.

В хода на следствието се изследват събитията по отношение на възлагането и реализирането на извършена открита процедура за възлагане на социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки (ЗОП), касаеща поддръжката на дизелови и електрически мотриси, благосъстоятелност на " БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД. Предмет на следствие са както събитията, свързани с подготовката на публичната поръчка, по този начин и със сключването и осъществяването на контракта за ремонт с компанията реализатор през 2019 година Предстои да се откри дали против осъществените по контракта заплащания е имало действително осъществени действия от изпълнителя, както и дали компанията реализатор е имал ресурса да прави предоставените ѝ ремонтни действия. Прогнозната стойност за 5-годишен интервал на деяние на контракта е 137 001 704,46 лева без Данък добавена стойност.

В одитния отчет, който е постъпил в СГП, се съдържат изказвания за голям брой нарушавания при подготовката, сключването и осъществяването на контракта, като прокурорите и проверяващите органи въз основа на събраните доказателства ще преценяват дали нарушаванията съставляват закононарушения, осъществени от длъжностни и/или недлъжностни лица.

Предстои огромно следствие за определяне на всички относими към случая условия по планувания в закона ред. За резултатите обществеността ще бъде навреме осведомена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР