Днес, 17.01.2023 г., говорителят на главния прокурор Сийка Милева и

...
Днес, 17.01.2023 г., говорителят на главния прокурор Сийка Милева и
Коментари Харесай

Сийка Милева: Работим в отлична координация с МВР, за да защитим външните граници на ЕС 

Днес, 17.01.2023 година, представителят на основния прокурор Сийка Милева и представители на Министерство на вътрешните работи дадоха конференция във връзка извършената взаимна профилирана интервенция за секване на незаконната миграция. В брифинга участваха основен комисар Станимир Станев, заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи, основен комисар Атанас Илков, шеф на Групово дело „ Национална полиция “, старши комисар Любомир Николов, заместител шеф на ГДБОП, и основен комисар Росица Димитрова, шеф на Групово дело „ Гранична полиция “.

„ Всички ние сме тук, с цел да заявим нашата мощ и подготвеност да противодействаме на незаконната миграция. Имаме отлична съгласуваност. Това е значимо освен за институциите, а за цялата страна “, съобщи Сийка Милева.

Говорителят на основния прокурор заяви, че дейностите по следствието са били ориентирани главно против уредниците на трафика на хора на територията на България. Тя обясни схемата на организацията за прекосяване на нелегалните мигранти от Турция през България и Сърбия в посока Централна и Западна Европа.

„ На територията на всяка една от страните – Турция, България и Сърбия, има по един главен уредник. Основният уредник от турска страна поддържа връзка с главния уредник от българска страна. Ръководителят на трафика, отговарящ за България, е построил стройна мрежа от лица, които да му спомагат “, сподели Сийка Милева. Тя обясни подробно по какъв начин в тази ситуация са усвоявани финансовите средства от незаконната активност и е ставало разплащането за превоза на мигрантите.

„ Парите са излъчени от ръка на ръка. Тарифата за един мигрант е била сред 2000 и 3000 евро “, сподели Милева. Имало и така наречен ВИП услуги за трафик на по-малко на брой мигранти, тогава сумата стигала до 10 000 евро. Използвани са пилотни коли, ръководени и от жени с цел да не се буди съмнение.

В хода на профилираната интервенция са конфискувани огромни парични суми, множество сим карти, мобилни телефони, оръжие, радиостанции, употребявани при т.нар. каналджийската дейност. До момента към наказателна отговорност са привлечени 92 лица.

Престъпната група е следена в границите на година, заяви заместител основният секретар Станимир Станев. Той разясни, че се работи проведено, а не стихийно, и то в тясно партньорство с турските управляващи. „ Докато страната не реализира победа над каналджиите ние няма да престанем. Работим и по други групи “, разясни Станимир Станев.

 „ С тази интервенция нашата активност няма да спре. Ще продължим още по-мотивирани, взаимно с всички органи на правоохранителната система, с цел да доведем до дъно нашата работа “, съобщи шефът на ГДНП Атанас Илков.

Говорителят на основния прокурор акцентира решимостта на всички да се пресече незаконния трафик на мигранти през страната. „ Като виновни институции би трябвало да защитим  външните граници на Европейски Съюз и да се надяваме в най-скоро време да станем  пълноправни членове на Шенгенското пространство “, сподели Сийка Милева.

Говорителят на основния прокурор уточни и нуждата от промени на законодателството.  „ Няколко пъти Министерство на вътрешните работи и ние като прокурори сме изразявали мнение, че плануваните санкции за каналджиите са извънредно ниски. Повечето от присъдите са условни. Затова ние се обръщаме  с молба към законодателя за по-бърза смяна в законодателството, защото присъдите би трябвало да дават отговор на публичните упования за правдивост “, съобщи Сийка Милева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР