Днес, 12 декември 2023 г. в Канев център се проведе

...
Днес, 12 декември 2023 г. в Канев център се проведе
Коментари Харесай

Русенският университет отличи на тържествена церемония своите изявени студенти-спортисти

Днес, 12 декември 2023 година в Канев център се организира тържествено показване на триумфите и награждаване на студентите спортисти на Русенския университет, постигнали високи резултати в региона на спорта и туризма през отиващата си година. Отличени бяха също спортни деятели и деятели от спортните и туристически секции и клубове, както и спечелилите от Есенните университетските шампионати.

Сред формалните посетители на тържеството бяха регионалният координатор от Министерството на младежта и спорта - госпожа Елеонора Гурбанова, господин Лъчезар Иванов – шеф на Оперативна програма „ Спортни парцели “- Русе и господин Евгени Недев - шеф на Спортно учебно заведение „ Майор Атанас Узунов “ – Русе.

Тържествената гала по показване на триумфите и награждаване на студентите стартира с доклад за спортната и спортно-туристическа активност и постигнатите триумфи през 2023 година на университетския спорт, които бяха показани от ръководителя на катедра „ Физическо образование и спорт “ – гл.ас.д-р Валери Йорданов.

Той означи, че на най-големите спортни конгреси в региона на студентския спорт у нас – Националната студентска универсиада и Националните летни студентски игри – студентите спортисти са завоювали общо 19 медала. Постигнатите триумфи са разрешили на Русенския университет да отбрани сполучливо реномето си на университет, за който студентският спорт е измежду целите му. В късата си ретроспекция господин Йорданов означи още някои знакови събития в региона на спорта и туризма от богатия календар на Русенския университет и прояви, проведени и извършени в партньорство с учебните заведения в района, с Община Русе, спортните клубове в града и другите институции на локално и държавно равнище. Той благодари на Академичното управление за поддръжката на спортната и туристическата активност в университета, за провежданата поредна политика за развиване на спортната база.

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Русе, господин Пенчо Милков, връчи господин Лъчезар Иванов – шеф на Оперативна програма „ Спортни парцели “.

Доскорошният ректор на университета и сегашен ръководител на Общото заседание на висшето учебно заведение - учен Христо Белоев - поздрави студентите за отличното им показване в другите надпревари у нас и в чужбина и даде висока оценка на активността в региона на всеобщия спорт и туризъм в университета. Той акцентира последователността в политиката на академичното управление към развиване на спортната база в университета и основаване на подобаващи условия за упражняване на всеобщ спорт и реализиране на високо спортно майсторство.

След поднесеното одобрение той даде началото на церемонията по награждаване, като награди част от отличилите се студенти на Русенския университет и техните преподаватели и треньори.

Почетен посетител на празника бе олимпийската шампионка по бокс от последната олимпиада “Токио-2020 “ – Стойка Кръстева. Тя бе съпроводена от брачна половинка си, треньор и управител – инж. Борил Кръстев, който е ученик на Русенския университет. Преди празничното събитие те се срещнаха с представители на ректорското управление и университетския спорт на Русенския университет.

На тържеството госпожа Кръстева бе отличена с плакет за реализирани високи резултати като състезател и за значителен принос за развиване и популяризирането на българския спорт.

 Наградени бяха студенти, постигнали спортни триумфи в Национална универсиада-2023 и Националните Летните академични спортни игри 2023, в Националните шампионати и показали страната на Международни спортни конгреси.

За принос в развиването на физическото образование и университетския спорт на Русенския университет и за навършване на 80 години, от които 50 са отдадени на русенското висше учебно заведение бяха отличени дългогодишните ръководители на катедра „ ФВС “ проф. доктор Антоанета Момчилова и ст. прочие мс Борис Стефанов. Сред наградените бе и гл. ас. доктор Елица Раева – ръководител на секцията по шахмат при Русенски университет, която преди броени дни стана за следващ път национална шампионка по интензивен шах. Покрила е две правила за гросмайстор и след трета такава Русенски университет ще се гордее, че има в преподавателските си редици гросмайстор.

Сред отличените бяха състезателките по тенис на маса Адриана Иванова и Ивелина Иванова, които за 4 години от своето следване в Русенския университет имат завоювани общо 14 медала.

Награда получи и ръководителят на Студентската спортна комисия при Студентския съвет Иван Банчев, който е народен играч по пукотевица с лък и победител в редица национални и интернационалните шампионати.

Записаният в книгата на Гинес за 71 часово непрестанно плуване Теодор Цветков, чиито спортни планове постоянно са свързани с благотворителни дела, беше идващият награден студент.

Във втората част на спортното събитие бяха отличени първенците и медалисти от националните универсиади и шампионати. Тимовете по тенис на маса, бадминтон, кик бокс, джудо, лека атлетика, волейбол, плажен тенис, плуване и баскетбол на Русенския университет, спечелили медали както отборно, по този начин и в самостоятелните категории, също получиха плакети.

Новоизбраният ректор на университета, проф. доктор Пламен Кангалов, връчи оценки на преподавателите и треньорите на спелеоклуб „ Академик “, клуб „ Пешеходен туризъм / Планинарство “, клуб „ Хижно дело и маркировка “ и клуб спортно катерене и алпинизъм „ Академик “, а това са: Теодор Недков Стойчев, маг. инж. Георги Иванов Георгиев, спелеоклуб „ Академик “, гл. ас. доктор Павел Петров Петров и гл. ас. доктор Явор Бранимиров Нейков, както и най-дейният студент от клубовете – второкурсникът Александър Вълков.

Председателят на Студентския съвет Ангел Иванов награди студентите спечелили от университетските шампионати на тимовете по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на маса, шахмат, бадминтон, спортно насочване, канадска битка.

В програмата на тържественото събитие бяха включени осъществявания на Мажоретния състав на университета с началник Яница Николова, на групировка “Стар денс “ с началник Антония Косева,както и демонстрации на типове спорт от джудо, кик бокс, битка, кану каяк от спортистите на Спортното учебно заведение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР