Днес, 10.01.2020 г. /петък/, в Окръжен съд Шумен се провежда

...
Днес, 10.01.2020 г. /петък/, в Окръжен съд Шумен се провежда
Коментари Харесай

Екперти от Варна категорични: Взрив на печка не е причината за инцидента в Хитрино!

 Днес, 10.01.2020 година /петък/, в Окръжен съд Шумен се организира съвещание по наказателното дело по отношение на случая в село Хитрино на 10.12.2016 година Делото се води от арбитър Румяна Райкова, която разпореди правенето на четири експертизи, нужни за следствието.

Комплексната правосъдно пожаро-техническа експертиза е направена от Специализирана научно-техническа лаборатория " Фрактодиагностика и правосъдна техника “ към ТУ във Варнa. Изследвани са моментите и аргументите за възникването на повреди на печка на твърдо гориво и на готварски апарат в едната от разрушените къщи в село Хитрино.

Според писмените изводи на специалистите, върху отоплителната печка са на разположение деформационни и разрушителни повреди на разнообразни елементи. Но те са зародили преди гърмежа. Тези нарушавания са темпорални с експлоатационна генеза, като причините  са свързани с топлинни натоварвания преди датата на гърмежа. Техническото положение на пантите на горивната камера  не е в поддръжка на предходното съмнение за динамично-взривно натоварване в размера на горивната камера, т.е. няма гърмеж от вътрешната страна на открито. 

По решителен метод специалистите разказват в своята експертиза и положението на готварската печка. При нея огнищата на разрушение са ситуирани в зоната на външните краеви ръбове – в ляво и дясно. Налице е и остатъчна дисторция на метала в посока във вътрешността. Микроскопско проучване демонстрира, че няма микропукнатини по дебелината на стъклото от вътрешната страна, а повредите по него са напълно от външната му страна. Любопитен факт е, че стъклото е непокътнато цяло, като експертите са безапелационни, че това е по този начин, защото върху него не е имало статично или динамично напрежение, превишаващо якостта на съответния материал. Изводът е, че и при фурната няма повреди, породени от динамично натоварване в размера на процесната печка, т.е. няма гърмеж вътре в нея. Наличните деформации са по-скоро в резултат на ударната вълна след гърмежа.

Очаквайте детайлности за хода на делото!

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР