Дмитрий Кулеба не остана длъжен на папа Франциск. Външният министър

...
Кулеба не остана

Снимка: БГНЕС/EPA/ANNA SZILAGYI

Коментари Харесай

Кулеба не остана длъжен на папа Франциск: Нашето знаме е жълто-синьо, други флагове не веем

Дмитрий Кулеба не остана задължен на папа Франциск. Външният министър на Украйна изрично отхвърли апела на главата на католическата черква за „ развяване на бял байрак “.  Кулеба не си поплю, като съобщи, че Киев „ в никакъв случай няма да се съобщи “.

На 9 март огън пламна в Украйна, откакто папата прикани страната да „ развее бялото знаме “.

„ Нашето знаме е жълто-синьо. Това е знамето, с което живеем, умираме и побеждаваме. Никога няма да издигаме други флагове “, съобщи в обществените мрежи външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба

Украйна даде обещание да не се отхвърля от територията си. Но войната продължава към този момент две години и явно води до безсилие. Дори и у папата. В своето изявление той съобщи:

 „ Когато виждаш, че си надвит, че нещата не се получават, да имаш смелостта да преговаряш. “

Кулеба прикани понтифекса да застане „ на страната на положителното “, а не да слага враждуващите страни „ на една и съща основа и да назовава това „ договаряния “.

Външният министър на Украйна не пропусна да спомене и съмнителното минало на Ватикана, обвързвано с нацистите

„ В същото време, когато става въпрос за бялото знаме, ние познаваме тази тактика на Ватикана от първата половина на 20-ти век “, сподели Кулеба. Призовавам да не повтаряме грешките от предишното и да подкрепим Украйна и нейния народ в справедливата им битка за живот “, добави той.

Иронично или не, Кулеба благодари на папа Франциск за неговите „ непрекъснати молебствия за мир “. Министърът съобщи, че Киев се надява духовникът да посети Украйна.

„ Продължаваме да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа понтификът ще откри опция да направи апостолическо посещаване в Украйна, с цел да поддържа над един милион украински католици, над пет милиона гръко-католици и всички украинци “, сподели Кулеба.

По-късно представител на папата се оправда. Той съобщи, че Франциск в никакъв случай не е желал Украйна да се предава

Извънредни пояснения даде Ватиканът, откакто папа Франциск стресна света и провокира вълна от потрес с изявлението си за Украйна, в което загатна за „ бяло знаме ”.

„ Папата употребява облика на бялото знаме, препоръчан от интервюиращия, с цел да призове за преустановяване на враждебността, за помирение, реализирано със смелостта на договарянията. Неговата вяра е дипломатическо решение за обективен и дълготраен мир “, сподели Матео Бруни, шеф на пресслужбата на Ватикана.

Той обясни какво по-точно е имал поради Франциск I в отговора си в изявление за публичното Швейцарското радио и телевизия (RSI). Той уточни, че „ на друго място в изявлението, говорейки за друга конфликтна обстановка, само че имайки поради всяка военна обстановка, папата ясно декларира: „ Преговорите в никакъв случай не са капитулация “.

Източник: БГНЕС
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР