Дмитрий Ковтун - един от двамата руснаци, обвинени в отравянето

...
Дмитрий Ковтун - един от двамата руснаци, обвинени в отравянето
Коментари Харесай

Един от обвиняемите в отравянето на Александър Литвиненко е починал в Москва


Дмитрий Ковтун - един от двамата руснаци, упрекнати в отравянето на опозиционера и някогашен чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Александър Литвиненко през 2006 година, е умрял в Москва. Причината за гибелта му е зараза от COVID-19, оповестява организация ТАСС.

Критикът на Кремъл Александър Литвиненко умря през 2006 година, откакто изпи зелен чай с радиоактивен полоний в лондонския хотел " Милениум ", където се среща с Ковтун и другия обвинен причинител Андрей Луговой.

Тогава английските следователи откриха следи от полоний тук-там в Лондон, които двамата мъже са посещавали, в това число в офиси, хотели, самолети и на футболния стадион " Арсенал ". Те отхвърлиха да са направили отравянето, а Русия отхвърли да ги екстрадира, с цел да бъдат изправени пред съда.

Според информацията на ТАСС, Луговой - който в този момент в народен представител в съветския парламент, скърби за гибелта на своя " непосредствен и правилен другар ".

Бившият офицер на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Литвиненко беше неприкрит съперник на съветския президент Владимир Путин. От смъртното си легло той упрекна Путин, че е поръчал убийството му, само че Кремъл постоянно е отричал каквато и да е роля в това.

През 2016 година арбитър от английското следствие заключи, че убийството е интервенция на Руската работа за сигурност (ФСБ), а действието евентуално е било утвърдено от тогавашния шеф на службата Николай Патрушев и от самия Путин. Миналата година Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) също отсъди, че Русия е виновна за отравянето на Литвиненко.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР