Джонатан Джаксън, The Conversation*Пореден руски генерал бе убит от украинските

...
Джонатан Джаксън, The Conversation*Пореден руски генерал бе убит от украинските
Коментари Харесай

Корупция в армията, слаба подготовка: какво стои зад смъртта на руски генерали във войната?

Джонатан Джаксън, " The Conversation " *

Пореден съветски военачалник бе погубен от украинските сили в спора, който продължава по-малко от месец. Смъртта на генерал-лейтенант Андрей Мордвичев беше оповестена в обществените мрежи на Украйна на 20 март 2022 година, само че към момента не е доказана от Кремъл. Ако гибелта му бъде доказана, броят на съветските генерали, убити от украинските въоръжени сили от началото на войната, ще нарасне на петима.

Ролята на армейския военачалник е да командва и управлява тактиката, а не да прави тактически дейности на терен. В резултат на това жертвите от този сан нормално са малко. Ако съпоставим тази цифра от петима починали за по-малко от месец с общия брой на американските генерали, починали сред 1965 и 1975 година във Виетнам - единствено 12, би трябвало да се запитаме за какво умират толкоз доста съветски генерали.

Много е евентуално целите на съветските висши сухопътни командири да са част от по-широка украинска тактика за разрушение на мрежата за командване и надзор на враговете им. Украинските сили са наясно с лидерския метод, който е общопризнат от съветските въоръжени сили от 2001 година насам, като огромна част от него се основава на интернационалните разбори, изготвяни от организациите на Съединени американски щати и НАТО. Неговата желязна йерархична система, надзиравана от властнически водач в лицето на Владимир Путин, обрича младшите чинове на система на безконечен боязън, с малко вероятни средства за независимо мислене или взимане на решения.

Путин ръководи армията по същия метод, по който ръководи и съветската страна като цяло, като избира лоялността към него пред професионалната подготвеност. Това не може да бъде илюстрирано по-ясно от избора на Сергей Шойгу за министър на защитата на Русия през 2012 година Лишен от какъвто и да било опит или схващане в региона на военното дело, Шойгу беше определен, защото не представляваше политическа опасност за Путин или за откритите военни обичаи. Той е подложен на критика от мнозина, че не е съумял да вкара съществени промени след акцията в Грузия през 2008 година, която сподели главните дефекти на съветската войска при провеждането на бойни интервенции.

Корупция в съветската войска

Корупцията е необятно публикувана във всички аспекти на съветския живот - в това число и в армията. В скорошен отчет, оповестен като част от основания в Лондон Международен показател за честност в региона на защитата, се показва, че корупционният риск в съветската войска е висок " заради извънредно ограничавания външен контрол върху политиките, бюджетите, дейностите и придобивките на отбранителните институции ". Докладът също по този начин акцентира неналичието на бистрота при възлагането на публични поръчки и издаването на контракти в региона на защитата, като в тази категория оценката е едвам 36 от 100. Лоялността към Путин може и да е осигурила на висшите ръководители място в най-близкия кръг, само че това е за сметка на личния състав, на който служат.

Секторът на публичните поръчки постоянно носи със себе си благоприятни условия за корупционни практики и това не е по-различно в съветската страна. В отчет, оповестен от Портала за риск и сходство (2021 г.), който изследва корупционните практики в страните, се твърди, че " подкупи, дарове и други нерегламентирани заплащания постоянно се разменят, с цел да се получат публични поръчки. Дружествата оповестяват за фаворизиране при вземането на решения от държавни чиновници, а обществените средства постоянно се отклоняват заради корупция. "

В отчета се показва също по този начин, че военните контракти е по-вероятно да получат утвърждение не въз основа на качеството или стандарта на офертата, а по-скоро въз основа на персоналните връзки на сдружението с държавни чиновници и лоялността му към Кремъл.

Военните промени през последното десетилетие не съумяха да наложат ясна стратегия за развиване, а вместо това разрешиха на доста от военните им елементи да станат нискокачествени и зле подготвени. Неотдавнашна оценка на американското отбранително разузнаване сочи, че съветските сили са продали огромна част от най-хубавото съоръжение през първите месеци на разполагането си на границата с Украйна през 2021 година заради неприятното възнаграждение и условия.

Средно съветските професионални бойци с младши чинове получават 480 щатски $ (360 паунда) на месец, до момента в който еквивалентите им в украинската войска получават три пъти повече. Разделението сред възнаграждение, условия на труд и морал може да изиграе огромна роля при определянето на изхода от този спор.

Неподвижни цели

Вярно е, че висшите командири постоянно са били изложени на заплахата да се трансфорат в цели на бойното поле, като Червената войска употребява това с унищожителен резултат в руините на Сталинград през 1942 година, когато руските снайперисти се насочват както към младшите, по този начин и към висшите чинове. Това, което разграничава този спор от тези, които са се водили в предишното, обаче, е близостта до фронтовата линия, в която наподобява са работили съветските генерали.

Липсата на доверие в информационните линии и стандартите на сухопътните командири - резултат от хроничните равнища на корупция - дава отлични благоприятни условия на украинските военни да нанесат удар по дребното способени военни водачи.

При Сталинград командващият Вермахта военачалник Фридрих Паулус е бил най-малко на 15 благи от града по време на борбата. Това подсигурява, че той и неговият щаб са поддържали по-широк стратегически взор, като са се доверявали на младшите си чинове, вместо да излагат себе си или командния си екип на взимане на решения на тактическо равнище.

Украйна разполага с няколко добре оборудвани бойни единици, които биха били способни да извършват профилирани задачи, тъй че наподобява, че може да се употребява всяка опция за ориентиране към управлението посредством ликвидиране, целящо да наруши информационните линии, да провокира комплициране и да забави в допълнение съветското нахлуване.

Това е също по този начин извънредно алегорично и дава явен образец на съветските редови бойци, че техните врагове могат да се насочат към висшето управление с лекост, демонстрирайки неуспеха на системата да отбрани висшия си личен състав. Това е явен знак на слаба и некомпетентна информационна система, която принуждава генералите да преминат от стратегическо към тактическо взимане на решения.

Това поражда съмнение в успеваемостта на командните вериги, като подозренията се популяризират доста по-бързо от убежденията. В същото време колкото по-бавно става настъплението, толкоз повече време има украинското командване да приготви своите центрове на популацията за настъпващите противников сили.

* Коментарът на Джонатан Джаксън - старши учител по професионална политика и сигурност във Факултета за обществени науки в Бирмингамски градски университет, е оповестен от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР