Джон Болтън © Joshua Roberts Още по темата Мнения Daily

...
Джон Болтън © Joshua Roberts Още по темата Мнения Daily
Коментари Харесай

Мнения Daily: Кой е Джон Болтън - новият "ястреб" на Тръмп

Джон Болтън

© Joshua Roberts Още по тематиката
Мнения Daily - Вождизмът вдясно ще ни подчини на всеки идващ " Голям мъж "

И още: Турция желае парче от тортата " Сирия " ; Нужна е дълготрайна тактика за въздържане на съветския експанзионизъм
22 мар 2018
Мнения Daily - Феновете на Путин да кажат намерено накъде ще водят страната

И още: Трябва нов боен съюз на мястото на НАТО; Токът на АЕЦ " Белене " ще е непродаваем
21 мар 2018
Мнения Daily - В България се идентифицираш с насилника, а не с жертвата

И още: Разузнавачът прави закононарушения с утвърждението на държавата; Руските избори демонстрират резултата на " обсадената цитадела "
20 мар 2018 Кой е Джон Болтън - новият " ястреб " на Тръмп

Текст на Елизабет Шумахер за Deutsche Welle

Американският президент Доналд Тръмп назначи Джон Болтън за консултант по националната сигурност на страната, който ще размени на поста военачалник Хърбърт Макмастър. " Ястребът " е взел участие в администрациите на президентите Роналд Рейгън и Джордж Буш-баща. Той е бил и дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации при президента Джордж Буш-младши - от август 2005 до декември 2006 година.

След като краткотрайно се отдръпна от политиката, Болтън издаде записките си. Книгата бе озаглавена " Да се предадеш - не това е методът ". Освен това той е работеше за редица неоконсервативни мозъчни тръстове и като коментатор за телевизия Fox News.

Ето какви са позициите на Болтън по някои основни интернационалните тематики:

За войната в Ирак

Болтън бе измежду поддръжниците на нашествието в Ирак и не промени позицията си - за разлика от редица други публични представители на администрацията на Буш, които след това показаха страдание. В качеството си на асистент държавен секретар в държавното управление на Буш от 2001 до 2005 година Болтън беше упрекван, че е манипулирал разследващите данни за притежаваните от Ирак оръжия за всеобщо заличаване, които бяха употребявани като предлог за започването на войната през 2003 година.

За Северна Корея

Новият американски консултант по националната сигурност дълго време беше последовател на концепцията за боен отговор на провокациите на Пхенян. В своя тирада в Сеул през 2003 година във връзка шестстранните договаряния по нуклеарната стратегия на Северна Корея Болтън назова севернокорейския водач Ким Чен Ир " деспотичен деспот ".

За Русия

Джон Болтън е пореден критик на Кремъл. Неотдавна той отхвърли съветската връзка в предизборната акция на Доналд Тръмп, само че като цяло не отхвърля намесата на Москва в американските избори. Когато при започване на март съветският президент Владимир Путин показа нови нуклеарни оръжия, Болтън написа в Туитър следното: " Нуждаем се от стратегически отговор на съветските нуклеарни ракети, с цел да покажем на нашите съдружници в Европа, че няма да позволим на Русия да ни разиграва. "

За иранската нуклеарна договорка

Добре знае се, че Болтън не утвърждава нуклеарната договорка с Иран. Той се обявяваше за ограничения, които да доведат до промяната на режима в Техеран. А откакто различен хардлайнер във връзка с Иран - " ястребът " Майк Помпео - се издигна до държавен секретар, бъдещето на дипломатическата договорка с Иран е под въпрос.

Освен това Болтън е съперник на закриването на доста оспорвания затвор в Гуантанамо, поддържа преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим и упорства за усилване на натиска против Пекин, като Съединени американски щати разширят помощта си за Тайван.

За Европейския съюз

След като напуща краткотрайно американската политика през 2006, Болтън прекарва известно време в Ирландия и интензивно се застъпва против по-нататъшната европейска интеграция. Навремето той назова засиленото европейско съдействие " неточност ".

Какъв е отзвукът в чужбина?

Привличането на човек от администрацията на Буш в екипа на Тръмп шокира мнозина интернационалните наблюдаващи, изключително откакто Тръмп беше дал знак, че счита войната в Ирак за голяма неточност.

В Южна Корея консервативният народен представител Ким Хак-йонг дефинира назначението на Болтън като " тревожна вест ": " Северна Корея и Съединени американски щати би трябвало да беседват един с различен, само че в този момент въобще към този момент не е несъмнено дали това в миналото ще се случи ", съобщи той.

Самият Джон Болтън, наподобява, въобще не се впечатлява от тези реакции. В изявление за Fox News той съобщи: " Оставям в предишното всичко, което съм казвал дотук в персонални диалози. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР