Джоан Роулинг – авторка на поредицата “Хари Потър“ - може

...
Джоан Роулинг – авторка на поредицата “Хари Потър“ - може
Коментари Харесай

Това е лудост: Джoан К. Роулинг може да стане обект на полицейско разследване

Д жоан Роулинг – авторка на поредицата “Хари Потър “ - може да попадне под полицейско следствие за “неправилно установяване на пола “ на разположение по ново закононарушение от ненавист, въведено в Шотландия.   

(Неправилно установяване на пола значи установяване на неверен пол на някого. Това може да включва назоваването им с неверни местоимения или неверно име. Може също да включва гледище, че човек бърка по отношение на личния си пол - бел.ред.) 

Роулинг се реалокира в Единбург, шотландската столица, през 90-те години на предишния век, преди да издаде една от своите книги за Хари Потър, които ще я трансфорат в една от най-богатите дами в Обединеното кралство.  

Но през последните години тя стана по-известна със шерването на спорните си възгледи по отношение на транссексуалните хора, които някои ЛГБТ деятели считат за “трансфобски “, етикет, който тя постоянно е отричала. 

Но без значение от нейното усещане по въпроса, някои от нейните мнения, в това число умишленото етикетиране на някого с неправилния пол, биха могли да и навредят според новия Закон за закононарушенията от ненавист и публичния ред на Шотландия. Това счита министър от ръководещата Шотландска национална партия (SNP). 

Сиобиан Браун, министър на публичната сигурност от SNP, споделя пред The Telegraph, че да вземем за пример наричането на транссексуална жена “той “ вместо с местоименията, които са в сходство с нейната полова еднаквост, може да се смята за престъпно закононарушение. 

“Това може да бъде докладвано и може да бъде разследвано. Дали ще бъде сметнато за закононарушение зависи от шотландската полиция “, сподели Браун. 

Тя прибавя, че полицията в Шотландия е минала “много образования през последната година “ по отношение на новия закон, който е влезнал в действие в понеделник. Браун разяснява, че е уверена, че ще ползват закона вярно. 

JK Rowling could be investigated over misgendering
— Newsweek (@Newsweek)
Браун изяснява, че въпреки SNP да поддържа “свободата на изложение на всеки “, не е задоволително хората “в нашето общество да живеят в боязън. Тя разяснява, че Роулинг “няма право да кара хората да се усещат неловко “. 

Измененият закон за омразата уголемява съществуващия закон, който беше в действие преди десетилетия, с цел да предотврати расистки злоупотреби и прави “разпалването на ненавист “ престъпно закононарушение. 

Роулинг, която не има вяра, че транс дамите са дами, дава обещание да продължи да “нарича тези хора мъже “, откакто “нелепият закон “ влезе в действие, съгласно The Telegraph. 

Други опазиха закона, в това число Джема Стоун, транссексуален публицист и съосновател на новинарския уебсайт Trans Writes. 

“Новият закон се стреми да включи транссексуални хора в законодателната власт, която се стреми да отбрани тези групи от разпалването на ненавист “, споделя Стоун пред Newsweek. 

Стоун също по този начин упреква транссексуалните критици, като Роулинг, че “вече се възползват от опцията да паднат в капан и да се измъчат за идеята, даже да си показват затворнически присъди, които биха излежали на драго сърце “.  

Роулинг затвърди позицията си в поредност от изявления в понеделник. 

“При приемането на шотландския закон за закононарушенията от ненавист, шотландските законодатели наподобява са отдали по-голяма стойност на възприятията на мъжете, които извършват концепцията си за женственост, в сравнение с правата и свободите на действителните дами и девойки “, написа тя в X. 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР