Джо Байдън се впусна вчера в битка, за да спаси

...
Джо Байдън се впусна вчера в битка, за да спаси
Коментари Харесай

Черен четвъртък за Джо Байдън

Джо Байдън се впусна през вчерашния ден в борба, с цел да избави от погром в Конгреса своята широкообхватна промяна на изборната система, откакто Върховният съд блокира условието му за наложително имунизиране в фирмите. Четвъртък беше " черен ден " - той открои грубо слабите места на американския президент, предава Франс прес.

" Надявам се да успеем, само че не съм сигурен в това ", призна той, очевидно под напрежение, по отношение на огромния си закон, целящ да отбрани достъпа на афроамериканците до изборните урни.

Той дойде в Капитолия - нещо прекомерно рядко - с цел да разиска плана със сенатори демократи.

" Ако се провалим първия път, можем да създадем втори опит ", добави 79-годишният президент, който продължава борбата си.

Надвечер той одобри сенаторите Джо Манчин и Кирстен Синема - двама умерени демократи, които към този момент блокират плана.

Срещата, траяла към час и двайсет минути, завърши малко преди 19 ч. (2 ч. българско време днес); тя бе " откровена и уважителна замяна на отзиви за правото на глас ", съобщи чиновник на Белия дом.

Джо Байдън не може да предприеме нищо в отговор след постановлението на Върховния съд, блокирал решението му да наложи било имунизиране против КОВИД-19, било постоянно тестване в фирмите с над 100 души личен състав. Той съобщи, че е отчаян.

Желаната от него мярка бе разкритикувана от републиканците в Конгреса като корист с власт. Въпросът обрисува надълбоко политическо разделяне в страната с едвам 62 % напълно имунизирани поданици.

Висшата юридическа инстанция въпреки всичко утвърди задължението да се имунизират чиновниците в здравните структури, получаващи федерално финансиране.

Прекомерни обещания?

Тази поредност от неприятни вести стопява още малко политическия заем на президента, без друго много неизвестен, който даде може би несъразмерни обещания, оставяйки си прекомерно тясно поле за маневри.

Джо Байдън даде обещание да вземем за пример да отбрани достъпа на малцинствата до урните и прозрачността на гласуването в подтекста на множеството промени, подхванати в консервативните щати, по-конкретно в Юга.

Неправителствени организации твърдят, че тези ограничения на републиканците дискриминират най-много афроамериканците, от които Байдън получи доста огромна поддръжка на последните избори.

С цел да попречва това президентът демократ се стреми да хармонизира практиките при гласоподаване и да оправомощи федералния център да управлява локалните начинания.

За да мине през Сената тази огромна промяна, теоретично е належащо квалифицирано болшинство от 60 гласа. Лагерът на демократите обаче разполага с 50 гласа плюс този на вицепрезидентката Камала Харис, а републиканците - също с 50.

По липса на опция да убедят сенаторите от опозицията, посрещнали плана на нож, демократите могат да го спасят единствено като нарушат тази парламентарна традиция и наложат текста силово с нормално болшинство.

" Адска серпантина "

Тази маневра обаче бе торпилирана - в началото от Кирстен Синема. Според сенаторката от Аризона въпросната тактика единствено ще ускори " адската серпантина на разцеплението ".

Джо Манчин, различен сенатор центрист, към този момент блокирал самичък препоръчана от Джо Байдън голяма обществена стратегия на стойност 1850 милиарда $, заяви в официално съобщение, че " няма да гласоподава за унищожаване или намаляване " на правилото за квалифицирано болшинство.

Двамата членове на Сената поддържат самата промяна, само че в никакъв случай не са криели своята обвързаност към летвата от 60 гласа - дори в настоящия политически пейзаж, поляризиран може би повече от когато и да било, в който след безредния президентски мандат на Доналд Тръмп разговорът сред противниците стана извънредно сложен, даже неосъществим.

Без техните гласове промяната е обречена.

Този " черен четвъртък " безмилостно подсети на Джо Байдън, че има прекомерно дребна независимост на деяние.

Той би трябвало да се преценява с Конгреса, който в действителност не управлява, с редица консервативни щати, намерено застанали против него във връзка доста въпроси (абортите, правото на глас, здравната стратегия)... и с Върховния съд, станал доста закостенял след назначенията, направени от Тръмп.

След няколко месеца прочее предстоят междинни избори, надлежно Джо Байдън може въобще да загуби надзор върху Конгреса. Тогава той на процедура ще остане с вързани ръце до идващите президентски избори.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР