Джо Байдън - президент на Съединените щати, The Washington PostДнес

...
Джо Байдън - президент на Съединените щати, The Washington PostДнес
Коментари Харесай

Байдън: Светът е в повратна точка - от решенията ни за Украйна и Израел зависят бъдещите поколения

Джо Байдън - президент на Съединените щати, The Washington Post

Днес светът се намира в повратна точка и изборите, които вършим в този момент, в това число във връзка с рецесиите в Европа и в Близкия изток, ще дефинират посоката на нашето бъдеще за генерации напред.

Как ще наподобява нашият свят след приключването на тези спорове?

Ще лишим ли „ Хамас “ от опцията да предизвиква чисто, неподправено зло? Ще живеят ли в миналото израелци и палестинци един до друг в мир, с две страни за два народа?

Ще подведем ли Владимир Путин под отговорност за неговата експанзия, тъй че да може народът на Украйна да живее свободно и Европа да остане опора за международния мир и сигурност?

И главният въпрос

Ще преследваме ли безкомпромисно нашата положителна визия за бъдещето или ще позволим на тези, които не споделят полезностите ни, да трансформират света в по-опасно и разграничено място?

И Путин, и „ Хамас “ се борят да заличат прилежаща народна власт от картата. И както Путин, по този начин и „ Хамас “ се надяват да срутен по-широката районна непоклатимост и интеграция и да се възползват от безредието, което би последвало. Америка не може и няма да разреши това да се случи. Заради ползите на личната ни национална сигурност – и за положителното на целия свят.

(…)

„ Светът чака от нас да решим проблемите на нашето време. Това е дълг на водачеството и Америка ще го извършва. Защото, в случай че не отговорим на днешните провокации, рискът от спорове може да се разрасне, а разноските за справяне с тях единствено ще се усилват. Ние няма да позволим това да се случи.

Тази увереност е в основата на моя метод, изразяващ се в поддръжка за народа на Украйна, който продължава да пази свободата си против бруталната война на Путин.

Знаем от двете международни войни през предишния век, че когато експанзията в Европа бъде оставена без отговор, рецесията не отшумява от единствено себе си. Въвлича Америка непосредствено. Ето за какво нашият ангажимент към Украйна през днешния ден е инвестиция в личната ни сигурност. Тя предотвратява по-широк спор на следващия ден.

(…)

Съединените щати не вършат това сами. Повече от 50 народи се причислиха към нас, с цел да подсигуряваме, че Украйна има това, от което се нуждае, с цел да се отбрани. Нашите сътрудници поемат огромна част от икономическата отговорност за поддръжката на Украйна. Освен това ние изградихме по-силен и по-обединен НАТО, който ни дава повече сигурност посредством силата на нашите съдружници, като в същото време даваме ясно да се разбере, че ще пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО, с цел да възпрем по-нататъшна съветска експанзия. Нашите съдружници в Азия също са до нас, с цел да поддържат Украйна и да държат Путин виновен, тъй като схващат, че

стабилността в Европа и в Индо-Тихия океан са неразривно свързани

Виждали сме също в историята по какъв начин споровете в Близкия изток могат да отприщят последствия по целия свят.

Ние твърдо заставаме до израелския народ до момента в който той се пази против убийствения нихилизъм на „ Хамас “. На 7 октомври „ Хамас “ мазета 1200 души, в това число 35 американски жители, извършвайки най-бруталното безчовечие против еврейския народ в границите на един-единствен ден след времето на Холокоста. Бебета и дребни деца, майки и татковци, баби и дядовци, хора с увреждания, даже оживели от Холокоста бяха осакатени и убити. Цели фамилии бяха избити в домовете им. Младежи бяха убити на музикален фестивал. Тела, надупчени от патрони и изгорени до неразбираемост. И повече от месец фамилиите на над 200 заложници, взети от „ Хамас “, в това число бебета, в това число американци, живеят в пъкъла, в обезпокоително очакване да схванат дали обичаните им хора са живи или мъртви. Във времето, когато пиша това, моят екип и аз работим час след час и вършим всичко по силите си, с цел да освободим заложниците.

И до момента в който израелците са още в потрес и страдат от контузията, породена от тази офанзива, „ Хамас “ даде обещание, че ще се опита безмилостно да повтори 7 октомври. Каза доста ясно, че няма да спре.

Палестинският народ заслужава лична страна и бъдеще, свободно от „ Хамас “

Аз също съм сломен от фотосите от Газа и гибелта на хиляди цивилни, в това число деца. Палестинските деца плачат за изгубени родители. Родителите изписват името на детето си на ръката или крайници си, с цел да може да бъдат разпознати, в случай че се случи най-лошото. Палестинските медицински сестри и лекари обезверено се пробват да спасят всеки драгоценен живот, който могат, с малко или никакви запаси. Всеки изгубен почтен палестински живот е покруса, която раздира фамилии и общности.

Нашата цел би трябвало да бъде преустановяване на войната – не за момента, а вечно. Да прекъснем цикъла на непрестанното принуждение и да изградим нещо по-устойчиво в Газа и в Близкия изток, тъй че историята да не се повтаря.

(…)

 J_Biden8.jpg

Терористичната тактика на „ Хамас “ е да се укрива измежду палестинските цивилни. Да употребява деца и почтени като живи щитове. Да прокопава тунели за тероризъм под лечебни заведения, учебни заведения, джамии и жилищни здания. Да предизвика колкото може повече гибел и премеждия на почтени хора - израелци и палестинци.

„ Ако „ Хамас “ въобще го беше грижа за живота на палестинците, щеше да освободи всички заложници, да постави оръжие и да съобщи водачите и виновните за 7 октомври.

Докато „ Хамас “ се придържа към своята идеология на заличаването, прекратяването на огъня не е мир. За членовете на „ Хамас “ всяко преустановяване на огъня е време, което те употребяват, с цел да възстановят запасите си от ракети, да прегрупират силите си и да възобновят убийствата, като още веднъж нападат почтени. Ефектът от контрола на „ Хамас “ над Газа би бил увековечаване на омразата и отнемане на палестинските цивилни от шанса да изградят нещо по-добро за себе си.

И тук, вкъщи, в моменти, когато ни обземат боязън и съмнение, яд и гняв, би трябвало да работим още повече, с цел да отстояваме полезностите, които ни вършат това, което сме.

В 46-ият президент на Съединените щати разказва и стъпките към дълготраен мир, и правилата, въз основа на които той може да се реализира. Наред с формулата за два народа в две страни той подчертава върху това, че Газа в никакъв случай повече не трябва да се употребява като платформа за тероризъм. По думите му след войната, гласовете на палестинците и техните желания би трябвало да бъдат в центъра на следкризисното ръководство в Газа. Той счита, че Газа и Западния бряг би трябвало да имат една обща управническа конструкция.
Американският президент показва, че Съединени американски щати работят по спиране на финансирането за „ Хамас “ и попречване на основаването на нови канали за финансиране.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР