Джо Байдън обеща скоро да посети Хавай на фона на критиките

...
Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че ще пътува до
Коментари Харесай

Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че ще пътува до Хавай „веднага щом може“ на фона на критиките за отговора му на острова смъртоносни горски пожари.

Говорейки в Милуоки във вторник, г-н Байдън каза, че иска да гарантира, че хората в щата имат „всичко, от което се нуждаят“.

Досега е потвърдена смъртта на близо 100 души при пожарите.

Жителите на Хавай са се оплака от скоростта на реакцията на федералното правителство на бедствието.

Докато беше в Рехобот Бийч, Делауеър, през уикенда г-н Байдън беше попитан от репортер за нарастващия брой на смъртните случаи в Хаваите и той отговори: „Без коментар. "

Президентът каза във вторник, че все още не е посетил поради опасения, че това ще отклони ресурси и внимание от хуманитарната реакция. Джил Байдън ще го придружи на Хаваите, каза той.

„Не искам да преча. Бил съм в твърде много райони на бедствия“, каза г-н Байдън. „Искам да съм сигурен, че няма да нарушим текущите усилия за възстановяване.“

До момента са изпратени над 500 служители на федералния спешен персонал, за да помогнат в усилията за подпомагане, включително 150 специалисти по търсене и спасяване.

Допълнителен персонал се изпраща в Мауи, за да помогне на тези, които вече са на място, добави г-н Байдън.

Той каза, че „всички налични федерални активи“ в региона ще бъдат използвани за усилията за възстановяване, включително американската армия и бреговата охрана.

"Това е усърдна работа. Отнема време и е изнервящо", каза президентът.

„Отгледан да мрази туристите“ – Пожари разпалват напрежението в Мауи. Когато пожарите удариха, предупредителните сирени на Мауи бяха мъртвешки мълчаливи

Администрацията за малкия бизнес на САЩ също започна да предлага ниски лихвени заеми при бедствия, за да се помогне на местните жители да се възстановят.

Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (Fema) одобри еднократни плащания от $700 на домакинство за помощ при незабавни нужди след бедствието.

„Всеки актив, от който се нуждаят, ще бъде там за тях“, каза г-н Байдън. — И ще бъдем там в Мауи, колкото е нужно.

Длъжностни лица в Хавай казаха, че очакват броят на загиналите да нарасне през следващите дни, тъй като повече тела се изваждат от най-тежко засегнатите части на Мауи.

В понеделник губернаторът Джош Грийн каза, че само 25% от засегнатата зона е била правилно претърсена за човешки останки.

Приблизително 80% от Лахайна - град с около 12 000 жители - беше унищожен в пламъците.

На място в Мауи много жители казаха пред BBC, че са разочаровани от мащаба и скоростта на усилията за възстановяване.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР