Джо Байдън е далеч по-малко популярен от своята партия, сочи

...
Джо Байдън е далеч по-малко популярен от своята партия, сочи
Коментари Харесай

От възраст до икономика: Подводните течения пред Байдън се засилват

Джо Байдън е надалеч по-малко известен от своята партия, сочи ново изследване, а това още веднъж слага под подозрение целесъобразността на втори мандат за Байдън, който по-късно този месец навършва 81 години и губи поддръжката на сериозно настроените по-млади и малцинствени гласоподаватели.

Главната линия на новото изследване на CNN/SSRS измежду записаните гласоподаватели, оповестено във вторник, демонстрира, че експрезидентът Доналд Тръмп води пред Байдън с 49% на 45%, което е задоволително неприятна вест сама по себе си. Но задълбоченият разбор на данните разкрива още по-тревожни провокации за Байдън и ускорява усещането, че макар хаоса и неприятното ръководство в първия мандат на Тръмп, водачът на консерваторите има огромни шансове за втори.

„ Новото изследване разкрива надълбоко публично неодобрение от работата на Байдън в миг, когато икономическият му оптимизъм не съумява да се свърже с недоволната нация, изтощена от високите цени “, написа CNN. „ Проучването разкрива пукнатини в мултиетническата коалиция на демократите на Байдън и неналичието на доверие в неговото водачество в разкъсвания от войни свят. Най-лошото е, че данните демонстрират, че единствено една четвърт от американците имат вяра, че той има издръжливостта и остротата да извършва функционалностите на президент “.

Това изследване следва анкета на New York Times/Siena College през уикенда, която демонстрира забележителна преднина за Тръмп в множеството от колебаещите се щати, които евентуално ще решат изборите през 2024 година Това провокира следващ кръг на размишления измежду демократите дали Байдън е трябвало да се откаже от присъединяване в конкуренцията за втори мандат - даже в случай че измежду новото потомство в партията не се обрисува мощен кандидат за номинацията.

Слабите резултати на Байдън контрастират със мощната изборна нощ за демократите във вторник, когато гласоподавателите в Охайо поддържат записването на правото на аборт в конституцията на щата, а губернаторът демократ Анди Бешир печели втори мандат в Кентъки, надълбоко републикански щат.

Демократите печелят и Камарата на представителите в щата Вирджиния и поемат цялостен надзор над законодателната власт - удар по губернатора републиканец Глен Янгкин.

Съществува обаче и друго пояснение на резултатите от проучването - че Байдън е по-малко известен от някои от политиките на партията си и от някои от другите ѝ претенденти, което покачва опцията някой различен да се оправи по-добре с поддържането на демократичната коалиция следващата година.

„ Допитването от вторник носи някои тревожни предизвестия за очакванията на президента за преизбиране, което значи, че конкуренцията през 2024 година евентуално ще бъде доста по-сложна от конфликт един на един, който планува лагерът на Байдън “, показва още медията и изброява пет динамични фактора, които могат да бъдат предизвикателство за сегашния президент на Съединени американски щати.

Въпросът за възрастта

Възрастта на Байдън и неговата дарба да се оправя с работата на президент преобладават измежду опасенията на гласоподавателите, като в това време той не съумява да сътвори връзки с по-младите от тях, които са от решаващо значение за моделите на изборната интензивност на партията. Въпреки че президентът предприе дръзки външнополитически пътувания във военните зони в Украйна и Израел, обществеността не остава с усещането за активност.

В същото време Тръмп, който е на 77 години, няма сходен облик. Неговата сила наподобява съумява да убеди гласоподавателите, че той е физически кадърен за поста, даже в случай, че изявите му също не са изключително поредни при по-задълбочено разглеждане.

Проучването на CNN открива, че 25% от гласоподавателите считат, че Байдън има устойчивост и мощ, с цел да служи дейно, до момента в който 53% считат това за Тръмп. Още повече, че терзанията по отношение на сегашния президент са двупартийни. Само към половината от демократите считат, че Байдън има нужната устойчивост.

А най-големият проблем е, че в случай че възрастта в действителност е спънка за доста гласоподаватели, президентът не може да направи нищо по въпроса. Той ще навърши 82 години след изборите и ще бъде на 86 години преди края на възможен втори мандат.

Икономическите усещания вредят на Байдън

Стратегията на президента да акцентира мощните индикатори за заетостта и икономическия напредък и историческия си инфраструктурен пакет - разпространяван под слогана „ Байдъномика “ - сега е несполучлива. Усещането за незадоволство, което не е отразено в доста стопански индикатори, провокира носталгия у гласоподавателите по стопанската система на Тръмп, написа на собствен ред The New York Times.

В изследване на изданието, извършено в щатите, в които се водят борби сега, Тръмп води пред Байдън с 10 пункта в Невада, с 6 пункта в Джорджия, с 5 пункта в Аризона и с 5 пункта в Мичиган. Във всички интервюирани щати единствено 19% правят оценка стопанската система като отлична или добра.

Според доста анализатори Байдън към този момент е на ръба на пропастта във връзка с стопанската система. И като се има поради, че в изследването на CNN рейтингът му на национално утвърждение е едвам 39%, всеки стопански спад през идната година би бил пагубен за него.

Свят, който излиза от надзор

В миг, когато светът наподобява в безпорядък на фона на войната на Израел против „ Хамас “, настъплението на Русия в Украйна и предизвикването на Китай към световната мощност на Съединени американски щати, гласоподавателите считат Тръмп за по-подходящ водач, „ което допуска, че блъфирането и заканите са по-убедителни от нюансирания метод на Байдън “.

Проучването на CNN демонстрира, че единствено 36% считат президента за ефикасен световен водач, до момента в който 48% мислят същото за Тръмп, макар противоречивия му мандат, в който той сътвори напрежение с някои съдружници на Съединени американски щати и се сближи с някои властнически режими.

Освен това позициите на Байдън в чужбина може да се окажат нездравословни вкъщи. Проучванията демонстрират, че президентът губи поддръжка измежду по-младите гласоподаватели, които са недоволни от твърдата му поддръжка за израелската офанзива против Газа. Проучването на CNN открива, че 47% от тази група гласоподаватели поддържат Байдън, до момента в който 48% - Тръмп.

Историята не е благосклонна към Байдън

Уверенията на водачите на Демократическата партия, че наклонността неизбежно ще се обърне в интерес на Байдън заради преимуществата на неговото сегашно служебно състояние, също по този начин пренебрегват обстоятелството, че рейтингът му изостава от този на предшествениците, които са спечелили втори мандат. Често се прави прилика с кандидатурите за преизбиране на Бил Клинтън и Барак Обама, само че 42-ият президент има 52% през ноември 1995 година, а 44-ият - 46% през същия месец на 2011 година Байдън се задъхва с 39%, с два пункта под резултата на Тръмп година преди да загуби изборите през 2020 година

„ Политиката стана още по-поляризирана през годините, откогато Обама и Клинтън завоюваха втори мандати, тъй че рейтингът на Байдън може би е жертван да бъде по-нисък. Но сравнението отразява и политическото тестване, пред което е изправен той, като повдига въпроса дали има уменията и силата за водене на акция, с цел да възвърне вредите “, показва CNN, като прибавя, че всичко това може да отвори път за Тръмп към Белия дом.

Проучването открива, че 72% от всички американци настояват, че нещата в страната вървят на зле, а огромното болшинство са мислили по този начин през всичките месеци, в които Байдън е бил на президентския пост. Това отрицателно разбиране на икономическата среда може да утежни още повече публичните настроения.

Бившият президент печели самостоятелните гласоподаватели с четири пункта в изследването на CNN, до момента в който през 2020 ги губи с 13 пункта.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР