Джим Креймър, водещ на предаванията “Mad Money” и „Investing Club“

...
Джим Креймър, водещ на предаванията “Mad Money” и „Investing Club“
Коментари Харесай

Джим Креймър: Образовам децата си за парите като не им давам никакви

Джим Креймър, водещ на предаванията “Mad Money” и „ Investing Club “ по CNBC споделя, че най-големият урок, на който научава своите деца, е да разчитат на себе си за пари. Креймър има четири огромни деца, измежду които две дъщери и доведени наследник и щерка, които са в 20-те и 30-те си години.

Въпреки своето благосъстояние той чака децата му да са финансово независими и да живеят съгласно средствата, с които разполагат. Това значи, че той не купува акции и не взема капиталови решения вместо тях.

“Да дам пари на личните ми деца и по-късно да ги карам да влагат е неприятна концепция,” споделя Креймър. Той избира да оставя децата му да вземат сами капиталови решения със личните си пари, вместо да получават подаяния от него.

Без персонално присъединяване в техните вложения, те няма да значат нищо за тях, “ако не са техни,” споделя той.

Креймър дава за образец една от дъщерите му, която е педагог и работи с проблематични деца. Тя има доста ниски приходи, съгласно Креймър, само че все пак влага свободните си средства, даже и да купува единствено по няколко акции.

“Това са си нейните пари, само че тя се оправя добре,” споделя водещият.

Философията на Креймър, че на децата не би трябвало да се дават прекомерно доста пари, е сходна с тази на именития вложител Уорън Бъфет, който възнамерява да подари 99% от положението си за щедрост, вместо да го завещае на децата си. Бъфет избира да даде на децата си “достатъчно, че да могат да вършат каквото изискат, само че не и задоволително, че да не вършат нищо.”

Креймър учи децата си да се концентрират върху нещата, които имат смисъл за тях, с изключение на трупането на благосъстояние: “Работете като доброволец в обществена кухня или дарявайте средства за щедрост. Така ще научите същинската стойност на парите”, споделя той.

Той също по този начин предизвиква дъщерите си да отделят част от заплащането си за филантропия. “Така виждате по какъв начин дарението не визира единствено хората, на които дарявате, само че и самия човек, който подарява.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР