Джейн Остин е английска писателка, чиито творби печелят мястото ѝ

...
Джейн Остин е английска писателка, чиито творби печелят мястото ѝ
Коментари Харесай

Джейн Остин – “Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето”

Джейн Остин е британска писателка, чиито произведения печелят мястото ѝ като един от най-четените създатели в литературата. Богатите на комедия, романтика, духовитост и ирония романи на Остин, са също и проницателни отблясъци на нейната обществена и географска среда в и към Хемпшир, Бат и Дорсет (Англия). Нейният натурализъм и изострен обществен коментар, затвърждават историческото ѝ значение измежду учените и критиците. Сред най-известните ѝ книги са „ Гордост и предубеждения “, „ Ема “, „ Въздействие “, „ Разум и усеща “ и други



“Всеки човек изпитва почитание към достойното държание. ”

Джейн Остин е родена на 16 декември 1775 година в Стивънтън, Хемпшир, Англия. Тя е седмото дете и втората щерка на Касандра и Джордж Остин. Семейството е сплотено и децата израстват в среда, в която се натъртва на ученето и креативното мислене. Още от ранна възраст Джейн и нейните братя и сестри са насърчавани да четат от обширната библиотека на татко си. Твърдата поддръжка на фамилията ѝ е от решаващо значение за нейното развиване като професионален публицист. Художественото ѝ образование продължава от юношеските години до навършване на 35-годишна възраст. През този интервал тя опитва с разнообразни литературни форми. Макар да не е необятно известна в личното си време при започване на своя книжовен път, романите ѝ получават известност след 1869 година, а репутацията ѝ внезапно се повишава през 20-ти век. Нейните романи се смятат за литературна класика, преодолявайки пропастта сред романтиката и реализма. Сюжетите, които построява, въпреки и фундаментално комични, акцентират зависимостта на дамите от брака, с цел да обезпечат обществено състояние и икономическа сигурност.

“…за зараждащата се обич всяка дреболия е от голяма важност. ”

Има сведения, че през 1802 година Джейн е на прага да се омъжи за Харис Биг-Уидър, 21-годишен правоприемник на семейство от Хемпшир, само че тя трансформира мнението си единствено за ден. Съществуват и редица взаимно спорни истории, които я свързват с различен мъж, в който е влюбена, само че който умира напълно скоро след познанството им. Тъй като романите на Остин са толкоз надълбоко загрижени за любовта и брака, връзките и пристрастеността, има смисъл да се търси опит за определяне на обстоятелствата на тези взаимоотношения. За страдание, доказателствата са незадоволителни и непълни. Сестра ѝ Касандра е ревностен страж на персоналния живот на сестра си и след гибелта на Джейн цензурира оживелите писма, унищожавайки доста от тях. Но личните романи на Джейн Остин дават неоспоримо доказателство, че техният създател познава любовта и разочарованията от нея.

“Няма сексапил, който да е еднакъв на добротата на сърцето. ”

„ Гордост и предубеждения “ (1813) е може би най-популярният и обичан разказ на британската авторка, който тя назовава „ моето скъпо дете “ и един от най-известните романи в британската литература. Романтичният конфликт на възхитителната героиня Елизабет Бенет, която осъзнава грешката от прибързани преценки и съумява да оцени разликата сред повърхностното и значителното, с гордия мистър Дарси, е едно „ прелестно осъществяване на цивилизован спаринг, внимателен танц на флирт и интриги “. Романът намира ентусиазъм и в киното – първата екранизация е от 1938 година с присъединяване на Къриген Люис и Андрю Осбърн, а последната е от 2005 година на режисьора Джо Райт, с присъединяване на Кийра Найтли, Матю Макфедън, Розамунд Пайк, Джуди Денч и Саймън Уудс.

“Малцина са тези, които същински обичам, още по-малко са — които почитам. Колкото опознавам света, толкоз повече ме разочарова; всеки минал ден ме твърди в несъвършенството на човешкия темперамент и в лъжливата фасада на достолепието и благоразумието. (из „ Гордост и предубеждения “) ”

„ Ема “ (1815) е различен незабравим разказ на Джейн Остин, който оставя своя книжовен отпечатък. Ема Уудхаус е един от най-завладяващите и ярки герои на Остин. Красива, капризна, суетна и индиферентно остроумна, Ема провежда живота на жителите на дребното си безшумно село и играе роля на сватовник с унищожителен резултат, макар че тя самата не възнамерява да се омъжи. И този разказ на Остин има няколко екранизация: първата е през 1972 година на режисьора Джон Гленистър, с присъединяване на Доран Гудуил и Джон Карсън. През 2009 година се появява и минисериал на БиБиСи с режисьор Джим ОХанлън, с присъединяване на Ромола Гари, Джони Лий Милър, Майкъл Гамбън, Рупърт Евънс.

“Има едно нещо, Ема, което човек може постоянно да извърши, стига да пожелае – дълга си. И не като увърта и хитрува, а уверено и самоуверено. (из: „ Ема “) ”

През 1816 година, на 41-годишна възраст, Джейн стартира да се разболява, съгласно някои изказвания, от заболяването на Адисон (рядко ендокринно разстройство, което води до дефицит на избрани хормони). Тя прави впечатляващи старания да продължи да работи с естествени темпове, да редактира по-стари произведения, както и да започва нов разказ, наименуван „ Братята “. След утежняване на положението ѝ, Джейн стопира да написа. Тя умира на 18 юли 1817 година в Уинчестър, Хемпшир, Англия. Друг неин разказ - „ Въздействие “, е оповестен посмъртно.

“…крехките привидно дами се оказват с прекомерно невероятна устойчивост. ”

Днес Джейн Остин се счита за един от най-великите писатели в историята на Англия, както от университетските среди, по този начин и от необятната общност. Тази модерност, дружно с остроумието, реализма и безвремието на нейния монотонен жанр, нейната проницателна, развеселена благосклонност и удовлетворението от по този начин ловко разказани истории, в толкоз красиво направени романи, оказва помощ да се изясни продължаващата ѝ прелест, която притегля читателите към нея и книгите ѝ и до през днешния ден.

“Човек би трябвало да знае какво може да го направи благополучен ”

„ Гордост и предубеждения “ – преводач: Силвия Желева
„ Ема “ – преводач: Надежда Розова
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР