Джей Гетсби се къпе в американската мечта и притежава всичко

...
Джей Гетсби се къпе в американската мечта и притежава всичко
Коментари Харесай

Знаел, че когато целуне тази девойка, умът му никога вече не ще блуждае, както умът на бога ♥ Великият ГЕТСБИ

Джей Гетсби се къпе в " американската фантазия " и има всичко - младост, жанр, власт, пари, хорско боготворене. Едно само нещо липсва в обилния му разхитителен живот - любовта. Незабравената, чистата, недостижимата - Дейзи, обичаната, която към този момент принадлежи на различен мъж.

" Великият Гетсби " на Франсис Скот Фицджералд е доста повече от историята на една обич, разпаднала се, преди да се реализира. Това е разказ за дръзкия напредък и шеметното строполясване, за нежната мощ на парите, за упоритостта, триумфа и вярата посредством тях да се завоюва щастието и да се сложи ново начало; а също и пленителна картина на двайсетте години от XX век, годините на джаза и " изгубеното потомство ".

" Великият Гетсби " справедливо участва в Топ 10 на най-хубавите англоезични романи. А ние споделяме някои от най-ярките цитати от творбата на Фицджералд – неведнъж изкушавала Холивуд да пресъздаде тази превъзходна история на огромния екран.


F. Scott Fitzgerald (1896 ~ 1940)

♥ Никакъв огън, никаква мощ не може да унищожи това, което човек къта в бленуващото си сърце.

♥ Вярвам, че животът може да бъде забелязан доста по-добре, когато го наблюдаваш през един-единствен прозорец.

♥ И по този начин със слънцето и разлистването на листата по дърветата, тъкмо както нещата порастват бързо във филмите, имах странното разбиране, че животът стартира още веднъж и още веднъж с лятото!

♥ Винаги е тъжно да гледаш с нови очи на неща, към които към този момент изцяло си се приспособил.

♥ О, аз обичам многолюдните сборища. На тях е така уютно. Когато хората са малко, няма никаква фамилиарност.

♥ Голямо преимущество е да не пиеш, когато си измежду огромни пиячи. Можеш да си държиш езика и също така можеш да избираш момента на своите лични лудорийки - да ги вършиш, когато всички са толкоз слепи, че или не виждат, или не дават пет пари.

♥ Всеки подозира у себе си най-малко една от главните добродетели и ето моята: аз съм един от дребното почтени хора, които в миналото съм познавал.

♥ Сърцето му забило по-бързо и по-бързо, когато бялото лице на Дейзи се надигнало до неговото. Знаел, че когато целуне тази госпожица и слее вечно неизразимите си фантазии с нейното тленно дихание, мозъкът му в никакъв случай към този момент не ще блуждае, както мозъкът на бога. Така той зачакал, ослушал се още момент в камертона, ударен в една звезда. Тогава я целунал. При докосването на устните му тя разцъфнала за него като цвете и въплъщението на фантазиите му било цялостно.

♥ Това е най-хубавото нещо, което едно момиче може да бъде на този свят - красива дребна глупачка.

♥ Те си отидоха без ни една дума, откъснати от нас, като инцидентни хора, изолирани - сходно на призраци - даже от съчувствието ни.

♥ Гетсби вярваше в зелената светлина, блаженото бъдеще, което година след година се отдалечаваше от нас. Днес то ни е избягнало - нищо, на следващия ден ще тичаме по-бързо, ще простираме ръце по-далеч...И едно прелестно утро... Тъй се борим с вълните, кораби против течението, непрекъснато отнасяни обратно в предишното.

Снимка: imdb.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР