Джей Ар Харис обикаля диви райони из цял свят от

...
Джей Ар Харис обикаля диви райони из цял свят от
Коментари Харесай

78-годишният ветеран изследовател, който още броди из пустошта

Джей Ар Харис обикаля диви региони из целия свят от повече от пет десетилетия, катотвърди, че жаждата му за завършения не отслабва, написа.

78-годишният Харис е посетил над 50 страни на всеки континент - като се изключи Антарктика, изследвайки някои от най-отдалечените елементи на света, включително Патагония и Австралийската пустота. Той споделя, че няма желание скоро да смъква туристическите си обувки.

" Изпитвам любознание към всичко, " споделя Харис пред CNN Travel. " Ако пък добавите щипка премеждие, става въпрос единствено какъв брой време ще мине, преди да амбалирам малко багаж и да потегли. "
Как стартира всичко?
Харис, който е роден в Луизиана и израства в Куинс, Ню Йорк, претърпява първото си премеждие като дете, когато родителите му го изпращат в лагер за бойскаути в планината Катскил в югоизточната част на щата Ню Йорк.

" Отидох там крещейки и ритайки, " признава той, преди да изясни по какъв начин това преживяване е трансформирало метода, по който гледа на живота.

По време на лагера Харис усвоявамного умения, като по какъв начин да чете карта, да опъва палатка, да употребява компас, да пали огън и да разпознава скотски следи.

" На процедура се научих по какъв начин да пребивавам в природата, " споделя той. " А концепцията, че мога да пребивавам просто с това, което нося в раницата, беше толкоз друга идея от живота ми в Ню Йорк. Това ме очарова. "

Той пътува доста с трен из Съединени американски щати през 50-те години на предишния век, защото татко му работел като сервитьор във вагон ресторант и фамилията получавало отстъпка от цените на билетите.

Баща му губи работата си, когато влаковите пътувания са изместени от самолетните, което поставя завършек на честите пътувания на фамилията с трен из страната.

Първото му пътешестване с трен е от Чикаго до Калифорния, когато бил на 12 или 13 години.
Първото огромно пътешестване
Харис провежда първото си огромно пътешестване, откакто се дипломира през 1966 година от Куинс колидж, където учи логика на психиката, и " имал потребност от някакво премеждие. "

След като проучил картата, той открил, че най-северната точка, до която може да стигне с кола, е Съркъл, Аляска, на към 190 км на север от град Феърбанкс.Решил, че желае колата му да бъде най-северно намиращият се автомобил в Западното полукълбо.

Така той хвърля някакви облекла в остарелия си Volkswagen и се насочва на странствуване, което лишава към две седмици.

Именно по време на това пътуванетой осъзнава, че желае да бъде откривател. Зарича се, че откакто се прибере, ще си купи екипировка за преходи и ще отделя колкото се може повече време на проучването на отдалечени места.

В многото години след първото му странствуване той е посетил Скалистите планини в Канада, Андите и Алпите, Пиренеите и Нова Зеландия.

Харис е изключително удивен от хората, които живеят в отдалечени региони, като туземците в Австралия или индианския народ Кечуа в Андите.

Когато взема решение, че желае да посети хладилник, той отива тук-там, като Гренландия, Бафинова земя в Канадския арктически архипелаг и Националния парк Глетчер в американския щат Монтана.

Интересът му към пустините го води в Долината на гибелта в Калифорния, както и в пустинята Сахара в Африка. В продължение на повече от 50 години Харис се насочва най-малко на по едно дълго странствуване всяка година, от време на време и на две.

Той не забавя темпото, даже и когато става татко и продължава с преходите, до момента в който синът и щерка му порастват.
Финансиране
Харис финансира пътуванията си с помощта на своята компания JRH Marketing Services, която се занимава с маркетингови изследвания и консултантска активност. Той я основава през 1975 година, а по-малкият му брат я управлява, до момента в който Харис изследва пустошта.

Харис споделя, че най-трудното му странствуване е било на остров Тасмания през 1992 година

Макар, че понякога пътува с другари и споделя, че се любува доста на тяхната компания, в множеството от пътуванията си е самичък.

" Никога не чакам някой да желае да пристигна с мен, " добавя той.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР