Джаз изпълнителката и композитор Александрина Симеон е родена във Варна,

...
Джаз изпълнителката и композитор Александрина Симеон е родена във Варна,
Коментари Харесай

Александрина Симеон: Музиката свързва хората, дава им нови идеи и импулси!

Джаз изпълнителката и композитор Александрина Симеон е родена във Варна, но  живее в Германия. Музикалният живот в морската столица не й е чужд – гостувала е на няколко издания на Международния музикален фестивал " Откритие “. 

Историята на Александрина е забавна. На 6-годишна възраст напуща родината си с родителите си, и двамата виолисти. Семейството се открива в град Аугсбург, Германия. Александрина израства в Германия, само че в никакъв случай не не помни българските си корени. Свири на цигулка от 5-годишна възраст. На 17-годишна възраст стартира да учи класическо пеене, по-късно се насочва към джаз пеене. Първите й изяви като джаз певица са в Аугсбург и Мюнхен, следват участия в Швейцария и Австрия и в немската телевизия. Репертоарът й включва класическа музика, соул, госпъл и джаз. Преподава пеене в Университет Eichstätt-Ingolstadt. Композира песни за своя уърлд джаз план Alexandrina Simeon Quintett. Авторската й музика е комбинация от български фолклорни детайли и западноевропейски джаз. Квинтетът е гостувал на джаз фестивалите в Банско и Варна. Формацията има два албума: " Roots & Influence “ (2011) и " Ocean Tales “ (2018).

Ето какво споделя Александрина Симеон във връзка ММФ " Откритие ", който тази година навършва 30 години. 

- От каква възраст се занимавате с изкуство?

- Имах огромен шанс да израсна в семейство на музиканти. Дали беше класическа или джаз музика, към мен постоянно се лееха красиви мелодии. Така от ранна възраст се срещнах с това превъзходно изкуство. Много съм щастлива, че имам опция да работя в региона, с която сърцето ми е обвързвано от дребна като певица и човек на изкуството.

- Кога участвахте във фестивала " Откритие “?

- С Доно Цветков се познаваме от съвсем 20 години. През 2005 година за първи път гостувах в неговото радио предаване " Може би да “, през 2013 и 2014 година ме предложения да съм част от журито на фестивала " Откритие “. Получих също по този начин опцията да извърша моите авторски песни на сцената на Драматичния спектакъл, където фестивалът се организираше.

- Какво Ви впечатли по време на първото Ви присъединяване във фестивала?

- Фестивалът " Откритие “ е неповторим, вземат участие млади артисти и певици от целия свят. Няма да не помни осъществяването на две латиноамерикански певици – супер! Доно съумява година за година да показа страхотни артисти с техните неповторими и незабравими гласове. Като ги слушах онлайн, имах възприятието, че чувам художествена картина с нейните стотици нюанси на цвят и техника. Пред мен се оформи картината " Откритие “, нарисувана в същия миг от участниците, един букет от вокални цветове.

- Имате ли лично изобретение на фестивала - реализатор, ария или друго събитие?

- Най-впечатляващият момент беше този, в който Доно ми даде опцията да имам концерт в залата на Радио Варна през 2018 година дружно с моя пианист Даниел Марк Еберхард в границите на фестивала " Откритие “. Залата беше цялостна, публиката въодушевена и атмосферата превъзходна. Една незабравима вечер за нас всички!

- Какво се промени в международната поп музикална сцена през последните 30 години?

- Винаги съм била учудена какъв брой надарени поп артисти има в България и в целия свят и какъв брой хубаво хармонират, когато ги чуеш един след различен на сцената. Музиката свързва хората и в същото време им дава нови хрумвания и импулси според от това какъв е произходът на артиста. Мисля, че нашият свят от няколко години е доста обвързван, и то посредством медиите. Днес мога да чувам поп звезда от Корея, на следващия ден от Латинска Америка и т. н., и то постоянно, когато пожелая. Този, който е любопитен, постоянно ще открива нови гении по света. Имам възприятието, че по този метод усетът на слушателите постоянно ще се трансформира и по този начин ще дава късмет на разнообразни актьори. Защото младите слушатели са свободни да слушат това, което желаят и намерят по интернет, не са обезателно подвластни от медиите телевизия и радио, както беше преди.

- От позицията на Вашата кариера и на професионалния опит с какво ви Ви впечатлява най-вече " Откритие "?

- Впечатлява ме от фестивал на фестивал уредникът Доно Цветков със своя юношески дух, идеализъм, непримиримост и безпределно отворена душа към всички хора на изкуството, с възприятието си за комизъм. Без Доно фестивал " Откритие “ нямаше да съществува сполучливо толкоз десетилетия наред. Браво, Доно!

- Какво очаквате от музикалната сцена през идващите 30 години?

- Дано скоро по светада се възвърне естетика и успокоение, с цел да можем да се любуваме още веднъж онлайн на артисти и певици от целия свят в границите на фестивала. Музиката, без значение каква, е еликсир за душата за всички нас.

Интервюто е част от поредност, осъществена във връзка 30-годишнината на Международния музикален фестивал " Откритие ", която се навършва през 2022 година Участници в състезанията и посетители на фестивала през годините споделят усещанията си. Това изявление е част от плана " Откритията на " Откритие ", който се осъществя с поддръжката на Национален фонд " Култура "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР