Джайпур, столицата на най-големия индийски щат Раджастан, е един от

...
Джайпур, столицата на най-големия индийски щат Раджастан, е един от
Коментари Харесай

Джайпур - архитектурното чудо на Индия

Джайпур, столицата на най-големия индийски щат Раджастан, е един от градовете с най-отличителна архитектура в международен мащаб.Смята се, че е първият в Индия с градоустройствен проект. Въпреки че приказваме за едвам няколко здания на територията му, които са същински известни и атрактивни, градът не инцидентно е именуван парадайс за фотографите .

Наричат Джайпур и " розовият град " поради характерния розов нюанс на камъните, употребявани за построяването на най-емблематичните здания. Според легендите, основните постройки в града са били боядисани в розово за визитата на принц Алберт през 1876 година в израз на доброжелателност.

 Hawa Mahal

Hawa Mahal

Всичко по тях е изпипано до най-малкия подробност, като че ли не е правено преди стотици години. Орнаментите могат да ни накарат да поспрем и да се полюбуваме на тези творби на нечия човешка ръка. А едно селфи пред тях сигурно ще ни събере стотици лайкове.

Hawa Mahal

Емблематичният розов замък с неповторима архитектура е признакът на Джайпур. От който и ъгъл да го погледнем, на каквато и светлина, през която и да е част от деня, все си наподобява като че ли излязъл от някоя приказка.

" Дворецът на ветровете " е издигнат в далечната 1799 година Множеството прозорци по фасадата са за дамите от кралското семейство, на които не им е позволено да напущат дома си, да следят по какъв начин тече живота на открито. Пирамидалната структура е с оптималната височина 15 метра.

 Hawa Mahal

Hawa Mahal

City Palace

Градският замък е не по-малко впечатляващ както от вътрешната страна, по този начин и извън. Тук още веднъж всичко е решено най-вече в розово, а фасадите и интериорът са повече от добре поддържани .

 City Palace

City Palace

Всъщност, тук приказваме не за една постройка, а за комплекс от няколко, като в допълнение идват и приказни градини. По-голямата част от него през днешния ден е превърната в музей , само че друга още се употребява като кралска резиденция. Построена е в интервала 1729-1732 година

 City Palace

City Palace

Jantar Mantar

Обсерваторията в Джайпур е издигната по сходство на тази в Дехли. Името й значи " принадлежности за пресмятане ". Счита се за най-голямата в света, какъвто е и слънчевият часовник в двора й. Всичко е изработен от камък, само че е тъкмо като финален модел часовник.

 Jantar Mantar

Jantar Mantar

Amber Fort

Кехлибарената цитадела е на 11 км. от Джайпур и е една от главните туристически забележителности в региона. И тя се отличава със великодушна украса. Датира от XVI век. Разделена е на четири елементи, всяка със своето предопределение в предишното - една за владетеля, една за конете и така нататък

Разположена е в регион с гъста растителност, с цел да бъде по-труднодостъпна. Ако в предишното е имала отбранителни функционалности, през днешния ден крепостта е един незабравим монумент на предишното, както и на мюсюлманската и хиндуистката култури .

 Amber fort

Amber fort

Jal Mahal

В непосредственост до крепостта, само че на разстояние по вода, се намира различен прелюбопитна архитектурна и историческа забележителност - " Водният замък " . Той е ситуиран в езерото Man Sagar. Построен от през XVIII век с концепцията да бъде лятна резиденция на тогавашния държател Мадхо Сингх I, който е бил почитател на лова на патици.

 Jal Mahal

Jal Mahal

Състои се от пет етажа, четири от които остават под вода , когато водоемът се препълни. Архитектурата е в индо-монголски жанр. През нощта постройката е красиво осветена, което подсигурява туристически интерес когато и да е на денонощието.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР