Джъстин Трюдо обвинява Индия в достоверна връзка с убийството на активист в Канада

...
Канада изгони висш индийски дипломат в понеделник, докато разследва това,
Коментари Харесай

Канада изгони висш индийски дипломат в понеделник, докато разследва това, което министър-председателят Джъстин Трюдо нарече достоверни твърдения, че правителството на Индия може да е имало връзки с убийството в Канада на сикхски активист.

Трюдо каза в парламента, че канадските разузнавателни агенции са проучили обвиненията, след като сикхският лидер Хардип Сингх Ниджар, силен поддръжник на независима сикхска родина, известна като Халистан, беше застрелян на 18 юни пред сикхска културна църква център в Съри, Британска Колумбия.

„През последните няколко седмици канадските агенции за сигурност активно преследваха достоверни твърдения за потенциална връзка между агенти на правителството на Индия и убийството на канадски гражданин, Трюдо каза в парламента в понеделник.

каза, че канадското разузнаване и правоприлагащите органи са знаели за заплахите към Ниджар и други сикхски активисти в Канада, като са били предупредени за опасностите от редица източници.

„Ниджар публично говори за заплахата за живота си в продължение на месеци и каза, че е бил набелязан от индийските разузнавателни агенции“, каза организацията.

Трюдо каза, че правителството му работи тясно и в координация със съюзниците на Канада по случая.

„В най-категоричния възможен смисъл продължавам да призовавам правителството на Индия да си сътрудничи с Канада, за да стигнем до дъното на този въпрос“, каза той.

„Знам, че много канадци, особено членове на индо-канадската общност, се чувстват ядосани или може би уплашени в момента“, добави Трюдо.

Министърът на обществената безопасност Доминик Лебланк каза, че съветникът по националната сигурност на Канада и ръководителят на шпионската служба на Канада са пътували до Индия, за да се срещнат с колегите си и да изправят пред индийските разузнавателни агенции обвиненията.

Той го нарече активно разследване на убийство, водено от Кралската канадска конна полиция.

Джоли каза, че Трюдо също е повдигнал въпроса с президента Джо Байдън.

Лидерът на опозиционната консервативна партия Pierre Poilievre каза, че ако обвиненията са верни, те представляват "възмутително посегателство срещу нашия суверенитет."

Движението Khalistan е забранено в Индия, където официални лица го виждат и свързани групи като заплаха за националната сигурност. Но движението все още има известна подкрепа в Северна Индия, както и извън нея, в страни като Канада и Обединеното кралство, които са дом на значителна сикхска диаспора.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР