Джанките /cherry plum/ представляват плодовете на покритосеменното растение Prunus cerasifera,

...
Джанките /cherry plum/ представляват плодовете на покритосеменното растение Prunus cerasifera,
Коментари Харесай

Джанки

Джанките /cherry plum/ съставляват плодовете на покритосеменното растение Prunus cerasifera, принадлежащо към жанр Слива /Prunus/ и семейство Розоцветни /Rosaceae/. На някои места у нас то е известно като афъзка. Обикновено този тип растения доближават височина от шест до петнадесет метра, като наподобяват или като огромни шубраци, или като дръвчета с по-скромни размери. Всъщност те са едни от най-ранно разцъфтяващите дървета в умерените зони на нашия континент. Обикновено в средата на февруари или към края на месеца към този момент могат да се видят изящните бели цветове на растението.

Листата на Prunus cerasifera са с елипсовидна форма, обагрени в зелено. Те са дълги от четири до шест сантиметра. Най-важната част и безспорно най-вкусната част от растението са неговите плодове. Те са топчести и обагрени в жълто или алено. Достигат до 2-3 сантиметра в диаметър. Месестата част на плодчетата е сочна и мека, като в нея се крие костилка. Понякога костилката се отделя елементарно, а различен път по-трудно. Това зависи от дадения вид. Иначе месото е компактно и сладко, с кисела нотка. Покрито е от лъскава обвивка.

Дръвчетата Prunus cerasifera по нищо не отстъпват на останалите представители на рода. Тяхна доста позитивна линия е огромната плодовитост. От възрастни дървета се получават от време на време и по 200-300 кг джанки. За тях е особено това, че порастват доста бързо и могат да виреят във всички региони на страната. Счита се, че този тип растение произлизат от Балканите. Те са публикувани както на доста места в Европа, по този начин и в Близкия Изток.

Състав на джанки

Джанките са източник на голям брой скъпи субстанции. В състава им участват вода, фибри, захари, белтъчини. Те съдържат витамин С, витамин А, витамин В4, витамин В9 и витамин К. Те също по този начин са източник на пектин, органични киселини, калций, фосфор, магнезий и други.

 Джанки

Сортове джанки

Отглеждат се разнообразни сортове джанки. Сред по-известните са Червената афъзка, Жълтата афъзка и Енибаканка. Червената афъзка има едри и заоблени плодове, обагрени в тъмночервено, от време на време и в тъмновиолетово. Месото е компактно и сочно, а костилката се отделя елементарно. Жълтата афъзка също е с кръгли плодове. Плодовете са месести, обагрени в жълто, притежаващи едвам доловимо благоухание на кайсия. Костилката се отделя малко по-трудно. Енибаканката се отличава с едри, кръгли плодове, оцветени в алено. Тя е постоянно срещана просвета в Ямболско и Сливенско.

Отглеждане на джанки

Според експертите е целесъобразно да се засаждат растения, принадлежащи към разнообразни сортове за сполучливо опрашване, а също и оплождане. Обикновено Prunus cerasifera се съдят на 6 х 4 метра, като не е изключено тези параметри да бъдат изменени според от изискванията, които са на разположение във вашата градина. Също по този начин се предлага поливане на дръвчето две седмици, преди плодчетата да стартират да зреят. Джанките не са изключително чувствителни към заболявания, ето за какво не се постановат някакви специфични дейности в това отношение.

Понякога обаче се случва младите фиданки да бъдат нападнати от листни въшки. През първите години растенията израстват бързо. Те са студоустойчиви и също по този начин сухоустойчиви. Могат да виреят на разнообразни типове почва. Prunus cerasifera дава плодове бързо. Джанките се берат посредством брулене или подрусване на дървото. Като преди този момент зоната под растението би трябвало да се почисти от плевели и боклуци. За по-голямо облекчение може да се постеле найлон или платнище. След като джанките са свалени, се отделя некачественият материал, а останалият се употребява по предопределение.

Избор и предпазване на джанки

Когато избираме джанки, би трябвало да обърнем внимание на няколко техни особености. Плодчетата не би трябвало да са прекомерно меки. Видът им би трябвало да е пресен, а повърхността им гладка. Веднъж обрани зрелите джанки не могат да се запазят свежи дълго време. Те елементарно се скапват, заради което е целесъобразно да се употребяват допустимо най-скоро.

 Компот от джанки

Кулинарна приложимост на джанки

Сочното и сладко месо на джанките ги вършат подобаващи за приложимост в какви ли не кулинарни опити. През годините кулинарите са им намерили приложение в разнообразни мармалади, конфитюри, нектари, компоти, ошав и даже туршии. Характерният им кисел усет ги прави съвършена съставна част в специалитети като Бакла с джанки, Гола супа и Гювеч със зеленчуци и джанки. Все отново измежду емблематичните за българина артикули с джанки остава ракията, създадена от тях, или по този начин наречената джанковица. Тя може да се подготви от разнообразни сортове Prunus cerasifera, стига да са узрели едновременно.

Ползи от джанки

Джанките са плодове, които имат доста потребни качества. Те подаряват организма с сила и го доставят с скъпи хранителни субстанции. Тъй като са източник на фибри, тези вкусни топченца подкрепят естественото храносмилане и са превъзходен асистент при запек и мързеливи вътрешности. Според някои национални лечители джанките оказват помощ при повръщане и инертност. Те подаряват тялото с сила и усъвършенстват тонуса, тъй че се предлагат на хора, които постоянно се усещат отпаднали и изтощени.

Спомагат и за обмяната на веществата. Някои експерти настояват, че джанките сполучливо защищават от остеопороза и въздействат позитивно на дамите, които са навлезли в интервала на менопауза. Любопитно също по този начин е, че в хомеопатията се употребяват и цветовете на Prunus cerasifera. Есенцията от тях се влага в препарати срещу боязън, физическо и прочувствено безсилие, проблеми със съня.

Вреди от джанки

Въпреки че са доста потребни и вкусни, с джанките не трябва да се прекалява, изключително когато не са добре узрели. Най-внимателни би трябвало да са хората с чувствителни стомаси, защото при повишено изразходване на зелени плодове, те могат да получат стомашно разстройство.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР