Джакарта потъва. Затова на остров Борнео възниква новата столица на

...
Джакарта потъва. Затова на остров Борнео възниква новата столица на
Коментари Харесай

Защо Индонезия си строи нова столица


Джакарта потъва. Затова на остров Борнео поражда новата столица на Индонезия. Тя ще се споделя Нусантара, а разноските ще възлизат на 28 милиарда евро. Очаква се да бъдат изсечени хиляди хектари девствени гори.

Изглед от остров Борнео

Столицата на Индонезия ще бъде преместена от остров Ява на остров Борнео, който в Индонезия се назовава Калимантан. Плановете на държавното управление са известни още от 2019 година, само че в този момент Народното събрание на страната даде зелена светлина за реализирането на плана.

Нов град за 28 милиарда евро

Още преди три години разгласи, че сегашната столица Джакарта би трябвало да бъде напусната, защото градът потъва. Преместването на столицата в покритата с тропически гори провинция Източен Калимантан ще коства 32 милиарда щатски $, което се равнява на към 28 милиарда евро.

Тази седмица стана известно и името на новата столица - тя ще се споделя Нусантара. На остарялото произношение на остров Ява думата значи „ външни острови " и се употребява като синоним за индонезийския архипелаг.

Джакарта потъва в морето

Редица проблеми стоят зад решението за пренасяне на столицата. Един от тях е обвързван с пренаселването на Джакарта - в необятния периметър на индонезийската столица живеят 35 милиона души. А тапите и смогът са всекидневно събитие. Освен това постоянно се стига до наводнения, защото 40 % от града се намират под морското ниво.

Джакарта от птичи взор
Редакцията предлага
Експерти предизвестяват, че до 2050 година задачите северни региони на Джакарта може да са към този момент под вода. Сред аргументите за този проблем е най-много солидното изпомпване на подпочвени води.

Ще бъдат унищожени големи площи гори

За да бъде направено място за значими постройки като новия президентски замък, на остров Борнео би трябвало да бъдат унищожени големи площи гори. Очаква се първоначално да бъдат изсечени девствени гори с повърхност от 6000 хектара.

Борнео е третият по величина остров в света. Известен е с тропическите си гори и с популацията от орангутани. Три страни си поделят острова - Бруней, Малайзия и Индонезия. Индонезийската му част се назовава Калимантан.

Новата столица Нусантара ще бъде издигната в източната част на Калимантан. Планирано е още през 2024 година там да се пренесат първите елементи от администрацията - малко преди да изтече вторият и финален мандат на президента Джоко Видодо.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Индонезия - в хватката на отчаянието
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР