Можем ли да си върнем парите, похарчени за почивка, ако

...
Можем ли да си върнем парите, похарчени за почивка, ако
Коментари Харесай

Хотелиери по морето: Целият сезон отиде на кино заради лошото време


Можем ли да си върнем парите, изхарчени за отмора, в случай че на плажа ни хване неприятното време?  

В последния ден на юли, синоптиците вършат следната сметка - през целия месец по Черноморието количествата дъжд са два пъти по-високи от нормалното за този месец, оповестява Нова тв.

Ако нормата за Бургас е 35 литра на квадратен метър, през този юли са паднали 80 литра на кв. метър. Подобни са данните и за Варна.

" Толкова слаб сезон в действителност от години не сме имали ", разяснява Таня Желязкова, хотелиер от Лозенец.

Такава е картината в Лозенец, където Таня Желязкова държи дребен хотел от началото на 90-те. 

" Просто целият сезон отиде на кино, няма, няма хора, вършат резервация примерно за уикенда, сега, в който се види, че прогнозата е неприятна, анулират се резервации и по този начин ", декларира Желязкова.

За една от фирмите на плажа - дъждът, който ги изпратил в родния Перник, продължава даже и на морето.

" Просто сме си решили да си починем, без значение дали ще бъде топло времето, или не ", изяснява Валентина Славчева.

От прогнозите се плашат главно българите, които вместо да възнамеряват уикенд пътешестване, вземат решение да си останат вкъщи.

" Особено фамилиите с дребни деца, когато са възнамерявали събота и неделя да отидат на планина, те не пътуват. И хотелиерите навътре в страната в действителност намират разлика в записванията, спрямо предходната година ", изясни Румен Драганов от Института за проучвания и разбори в туризма.

Дъждът обаче няма да се отрази съществено на приходите от туризъм, в противен случай, считат от сектора. Туристите от Англия и Германия не се плашат елементарно от дъжд, тъй като при тях той е всекидневие. А и са създали резервациите си преди година. Все отново те могат да получат парите си назад, в случай че са сключили застраховка - при липса на сняг през зимата и липса на слънце - през лятото.

За българските туристи обаче такъв вид застраховки не се оферират. А в Лозенец Таня и сътрудниците й се надяват да ги върнат, като понижат цените с близо 20 на 100 и трансферират топката към синоптиците.

А че прогнозата не би трябвало да плаши туристите, считат и синоптиците.

" Вали, само че откакто пекне слънцето бързо се изсушава и всеки, който е отишъл на море мисля, че няма доста съжаляващи и губещи ", разяснява Марияна Попова, синоптик от Национален институт по метеорология и хидрология.

И на собствен ред дават обещание да ни зарадват с доста по-добра прогноза през август.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР