Varna24.bg Лилия Христова, директор на дирекция Образование и младежки дейности

...
Varna24.bg Лилия Христова, директор на дирекция Образование и младежки дейности
Коментари Харесай

Лилия Христова: Ще можем да приемем всички деца на 4-годишна възраст за задължителното предучилищно образование във Варна!

Varna24.bg Лилия Христова, шеф на дирекция " Образование и юношески действия в Община Варна.

- Г-жо Христова, планува ли се създаване на нови детски заведения във Варна?

- По стратегия на Министерството на образованието и науката е  планувано финансиране за създаване на детски градини и корпуси към съществуващи вече  детски градини, както следва: ДГ на ул. " Хъшове " - 4 групи, корпус към ДГ, " Дружба-6 групи, корпус към ДГ " П.Берон " -3 групи, корпус към ДГ " Приказка " -4 групи, нова ДГ с.Тополи-6 групи.

- От 4- годишна възраст градините във Варна стават наложителни. Ще успее ли община Варна да обхване всички деца?

- С Решение на Общински съвет от началото на образователната 2021/2022 година децата на 4-годишна възраст влизат в наложителна предучилищна подготовка. Към момента децата в детските градини, които са набор  2017 година са почти 2500 деца. Общината разполага с 350 свободни места в другите региони на града, които ще разгласи за банкет след привършване на електронните класирания за яслена и първа възрастови групи. Ние сме създали изчесления, че ще можем да приемем всички деца на 4-годишна възраст за наложително предучилищно обучение. При нас е голям % на деца, обхванати още от 3-годишна възраст. С новите корпуси ще обявим групи единствено за 4-годишните, с цел да оберем луфтовете на тези деца, които не са в системата. Трябва да споделя и това, че доста родители избират децата им да останат в системата на частните детски градини. 

- Сериозен е и казусът с районирането. Много адреси не попадат в описите на детски заведения с яслени групи. Предвижда ли се смяна на районирането, тъй че всички родители да могат да аплайват за ОД3-та?

- Приоритет при приема в детска градина са децата на 3-годишна възраст, както и тези в наложителна предучилищна възраст. Имаме 51 детски градини. Детските градини с яслени групи са единствено 18. 

В детските градини с яслени групи има доста малко места за банкет. Така че те се явяват спомагателни към независимите детски ясли, чиято съществена функционалност е развъждането на деца до 3 годишна възраст. Самостоятелните детски ясли разполагат с почти 1800 места. Проведена е работна среща с специалисти от дирекция " Здравеопазване “, на която са разисквани проблемите с приема на деца в яслена възраст и опцията за превъзмогването им, като да вземем за пример смяна в Правилата за банкет в детските ясли за децата, които са в обсега на съответната администрация. При нас районирането е от позиция на това, децата да бъдат близо до учебните заведения, където живеят.  Цялата наша философия е, всяко дете като влезе в градина, близка до дома му, по този начин да продължи след това да учи и в учебно заведение, което е покрай дома му. 

- Родители от Варна се вълнуват и от въпроса дали би могъл да се промени регламентът в градините, тъй че децата които са записани, само че не посещават дълго време детското заведение да бъдат изключвани, с цел да могат на тяхно място да бъдат признати деца, които са останали отвън класиранията?

- Съгласно наредбите на Наредбата за банкет в детските градини, децата признати в яслени групи могат да отсрочат визитата си не повече от 2 месеца от началото на образователната година. Децата признати в първа възрастова група, могат да отсрочат постъпването си с не повече от един месец. Ако при приключване на горепосочените периоди децата не са постъпили по неизвинителни аргументи те се отписват от описите на съответната градина и местата им се афишират като свободни. В момента обаче поради епидемиологичната конюнктура обстановката е друга. Макар и дребен риск от болест съществува ив този миг. Когато се възстановява ситуацията наредбата ще влезе още веднъж в действие. 

- Колко групи за деца с хронични болести има във Варна и планува ли се откриването на нови такива?

- В община Варна действат три детски градини, в които се образоват деца с хронични или други тежки болести. Това са ДГ " Ален Мак “, ДГ " Бриз “ и  ДГ " Горска приказка “. Редът за банкет в тези детски градини е характерен, защото децата се насочват след решение на комисия от Регионален център за поддръжка процеса на приобщаващото обучение.

Справките от посещаемостта на децата в тези групи демонстрират наличие в порядъка на 18-21 деца, което не опонира на нормативната уредба.

- Предвижда ли се въвеждане на видеонаблюдение в детските градини във Варна?

- Над 90% от общинските детските градини във Варна имат външно видеонаблюдение. Няколко градини имат и вътрешно, което обгръща общите елементи и занималните, само че то е по избор на родителите и със единодушието на личния състав. Тук е мястото да кажа, че въвеждането на видеонаблюдение е решение на самото управление на детската градина, съобразено с мнението на родителската общественост. Т.е. ние не можем да наложим това решение еднолично. Трябва родители и личен състав да дадат единомислещо единодушие за въвеждане на вътрешно видеонаблюдение. Разбирам, че родителите желаят във всяка една минута да видят по какъв начин се усещат децата си. Има учители, които изпускат нервите си и ние вземаме ограничения по отношение на тях, само че това са единични случаи. Има хора, които биха могли да злоупотребят с част от записите, това е доста деликатна тематика. 

- Обмисля ли се увеличение на щата за психолози и логопеди в детските градини, които да организират занимания с децата?

- Към сегашния миг в 17 детски градини във Варна работят психолози и педагогичен съветници. В няколко детски градини има построени екипи на щат за спомагателна поддръжка на децата със специфични просветителни потребности. Община Варна разполага и с общински център за психична поддръжка, като услугите са безвъзмездни за родителите. С оглед на това, считам, че община Варна дава доста добра психическа поддръжка на децата, които се нуждаят.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР