През месец юли ви споделих, че получих сигнал от гражданин,

...
През месец юли ви споделих, че получих сигнал от гражданин,
Коментари Харесай

Има 2841 причини да бъде въведена промяна в синята“ и зелената“ зони


" През месец юли ви споделих, че получих сигнал от жител, който е роден в Бургас, има жилище в к-с " Лазур “, само че е с непрекъснат адрес в столицата, където живее и работи.

От това лято бургаският му апартамент към този момент попада в обсега на новата " зелена “ зона за платено паркиране.

При тези нови условия жителят е поискал да закупи позволение, т.е краткотраен стикер, с цел да може да паркира персоналния си автомобил пред своето жилище, а не да заплаща за това право посредством SMS всеки час, всеки ден и по този начин в продължение на два месеца.

С мотив, че неговият непрекъснат адрес е в София, той е получил отвод, учреден на Раздел IV от общинската разпоредба, съгласно който издаване на позволение за паркиране в познатите на всички вас " синя “ и " зелена “ зони  е допустимо само за лица с непрекъснат адрес тъкмо в тези зони.

От всичко това излиза наяве, че поради този текст в наредбата всеки български или задграничен жител може да попадне в обстановка, в която има жилище в Бургас /наследствено или новозакупено/и заплаща за него всяка година налог и такса боклук. Ако обаче по една или друга причина живее и работи в друго обитаемо място и непрекъснатият му адрес е там, то тогава почивката в бургаския му дом ще нарастне, щом парцелът попада в рамките на синя или зелена зона.

Ето за какво при започване на месец август насочих предложение към Общинския съвет и към Общинско дружество " Транспорт “  да бъде премислена и въведена смяна, разглеждаща само случаи със притежатели на парцели с предопределение – жилище, т.е да бъде променена " Наредбата за изискванията и реда за платено и гратис паркиране на моторни транспортни средства в избрани зони “, по-точно в частта и за режима за платено локално паркиране по непрекъснат адрес.

Както тогава, по този начин и през днешния ден считам, че основаната неправда може да бъде поправена посредством въвеждането на нова алинея  към досегашния чл.13, посредством която да се регламентира годност на абонаментен стикер за платено паркиране за период от един, два или три месеца, по сходство на винетните стикери.

С публично мнение шефът на Оперативна програма " Транспорт “  изрази безпокойство, че е допустимо предлаганите от мен промени да доведат до безпорядък при издаването на стикери за локално паркиране и че не е ясно по какъв начин ще се действа с парцели, които са владеене на съпрузи или имат повече от един притежател, да вземем за пример при случай с повече наследници на един парцел, или с лица, които имат повече от един парцел в Бургас.

Членовете на общинските комисии по " Транспорт и морско дело “, по " Бюджет и финанси “ и по " Правни въпроси “ отложиха във времето възможното въвеждане на смяна в наредбата.

Тъй като последното, което желая, е  да възникне  административен " безпорядък “ или да бъдат основани условия за злоупотреби, ще се веселя, в случай че уважаваните от мен общински съветници прегледат опцията подобен стикер да дава право на платено паркиране за избран период от календарната година единствено на един притежател за подобаващ парцел.

Можем да разтеглим това изискване и да допълним, че за втори или за всеки идващ личен парцел на същото лице, стикер за платено паркиране няма да се издава.

Нека не подценяваме и обстоятелството, че в случай че сходни краткотрайни стикери за синята и зелената зони на Бургас бъдат въведени, Оперативна програма " Транспорт “  ще генерира спомагателни доходи, без да се постанова увеличение на щата.

Напълно наясно съм с това, че предложенията ми не изчерпват всички благоприятни условия и специалистите в другите комисии и в Оперативна програма " Транспорт “ могат да предложат работещи решения, само че не преставам да моля за разрешаването на този проблем, тъй като аргументите за това са минимум 2841 /две хиляди осемстотин четиридесет и една/.

Ето какво имам поради.

От писмо на Дирекция " Местни доходи от налози, такси и реклама “ излиза наяве, че 2841 лица с непрекъснат адрес в други обитаеми места са притежатели на жилищни парцели в Бургас, попадащи в обсега на зоните с платено паркиране. От тях 2642 лица имат жилища в рамките на " синята “ зона, а 206 лица – в " зелената “ зона.

За страдание тази информация към този момент не е настояща, защото зоните за платено паркиране неотдавна разшириха обсега си и в тях попадат още притежатели на жилища с подобен проблематичен статут, а всичките те са или наследници, или вложители в недвижими парцели.

С оглед на това, че " синята “ и " зелената “ зони по-вероятно ще усилват своите размери в града, а няма да ги понижават, можем ли да предвиждаме, че казусът, за който упорствам да бъде открито решение, ще става все по-голям?

За страдание, отговорът е " ДА “.

Вярвам, че Общинския съвет ще потърси заслужено позволение на създалата се обстановка в Бургас ", написа Стамболиев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР