Varna24.bg съобщи, публично обсъждане за съдбата на парка в Аспарухово

...
Varna24.bg съобщи, публично обсъждане за съдбата на парка в Аспарухово
Коментари Харесай

Жителите на Аспарухово: Паркът ни е история, начин на живот, синоним на любов

Varna24.bg заяви, обществено разискване за ориста на парка в " Аспарухово " провежда предприемчив комитет в региона на 16 февруари от 11 часа в читалище " Просвета ". 

На него се чака да участва основният проектант на община Варна Виктор Бузев, пред който жителите на региона ще слагат своите визии за развиването на територията. Ето какво споделиха уредниците на полемиката за Varna24.bg :

На 22 юни 2018 година, е обнародван Подробен устройствен план - ПРЗ за Аспарухов парк. Информацията за това доближи до нас месец по-късно. След като всички периоди са на път да изтекат. В резултат от множеството рецензии и напън от жителите на регион " Аспарухово ", проектът беше оповестен на уеб страницата на Район Аспарухово. Съвсем явно е, че публично разискване не беше проведено от способените органи и жителите бяхме лишени от опцията да бъдем изслушани и да изразим своите терзания по отношение на този проект.

А точно:

1. Планът не е направен върху настоящата кадастрална карта. Имотите в парка са с нови идентификатори след реализацията на плана за източен охраняем канал, а в показания проект към момента се употребяват остарели такива, които към този момент не съществуват в кадастралната карта. Това е неприемливо и прави проекта недействителен.

2. За квартал 4 в проекта (отреждане за рибарско населено място, рибен ресторант и информативен център) няма упомената устройствена зона в таблицата за режим на застрояване. По Общ устройствен план на Варна зоната би трябвало да бъде " Зп " (градски паркове и градини за необятно публично ползване) като надлежно за УПИ-тата в кв. 4 се спазят параметрите за застрояване за тази зона заложени в Общ устройствен план.

3. Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, задължава административния орган “да се извърши авансово тахиметрично снимане на съществуващата растителност " и “да се изготви повсеместен ландшафтноустройствен проект за оптимално запазване на растителността ", които липсват в оферти за одобрение план. Неспазването на тези условия прави решението за оценка за влияние на околната среда невалидно.

4. Сграда в УПИ IV- " за Детски Свят " не съществува в реалност а е маркирана на проекта като съществуваща постройка. Това ще даде опция за нелегално строителство под форма на ремонт на несъществуваща постройка, което е жестоко нарушаване на закона.

Аспарухов парк не е просто парк. Той е история, метод на живот, знак на детско благополучие, радостна шум, доста смях и игри. Синоним на обич, мемоари от предишното за възрастните хора, които безшумно се разхождат по алеите изпълнени със мисли за отминалият си живот по тези пътечки, вървяни хиляди пъти. На сегашното, до момента в който порастват децата ни, и бъдещето им. Затова ви каним, да се съберем на 16 Февруари, от 11: 00 ч. В Читалище " Просвета " Аспарухово, с цел да се опитаме да запазим едно от прелестните кътчета в нашия град, да не допуснем то да бъде застроено, да настояваме дружно, да се съблюдават законите в страната, а не за следващ път, да бъдат нарушени, с концепцията един план да се осъществя. Да настояваме дружно, да се реализира, съгласно законите и наредбите, настоящи в България. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР