Varna24.bg Младен Иванов, директор на ОП ТАСРУД.  - Г-н Иванов, свикнаха

...
Varna24.bg Младен Иванов, директор на ОП ТАСРУД.  - Г-н Иванов, свикнаха
Коментари Харесай

Младен Иванов: Въвеждаме видеонаблюдение и безплатен интернет по спирките във Варна

бонус отстъпка при посещаване в музей. Това показа в изявление за Varna24.bg Младен Иванов, шеф на Оперативна програма ТАСРУД.  

- Г-н Иванов, привикнаха ли варненци с новата билетна система?

- Според мен нашите съграждани и гостите на града привикнаха с автоматизираната билетна система. И най-много опцията, която разрешава закупуването на превозен документ, т.е. книжен билет, при която може човек да се прикачва безкрайно в границите на времето, за което пътуването е заплатено. 

- В началото всеобща беше практиката жителите да си разменят солидарно билетчета, в този момент обаче като че ли варненци отговорно избират да си платят персонално за билетче. Варненци нямат манталитета на гратисчии като цяло, по този начин ли е?

- И ние това отчитаме. Но не поучавам хората да пътуват с непознат билет, не е редно. Това, което ние винаги сме призовавали е да се пътува с карти. Защото в естествения свят другите градове и Западна Европа всички, които пътуват постоянно с градски превоз пътуват с карти а не с еднократни билети. Към момента 95% от приходите са ни от еднократни хартиени билети, което затормозява напълно системата. Представете си инкасиране на суми със стотици килограми монети, което затруднява и нашата работа. Ако човек си купи карта е доста по-лесно да пътува. Няма потребност всякога да се реди на машина и да си купува билетче. Тези карти, които имаме са месечни, другите са предплатени карти за, там е и по-евтино действително, за 10 лв. човек пътува 11 часа. И аз приканвам нашите съграждани да употребяват една от тези 2 варианти.

- В регулирането на машините има прогрес, няма ги касовите бончета, които затлачват машините, по-бързо работят устройствата, по този начин ли е?

- В последна сметка това са машини, които към този момент са на избрана възраст. Нашата концепция е обезпечаване на спомагателни благоприятни условия за пътешестване. Знаете, преди две седмици пуснахме мобилно приложение, което е еднакво на еднократния билет и на същата цена доста елементарно и комфортно се пътува с него. Търсим благоприятни условия за надграждане на самата автоматизирана билетна система. Това, което мога да споделя с вас е, че нашата концепция е да осигурим доста канали за продажба на транспортни документи, освен на билети. Давам ви образец да може да се купи билет с СМС, както е в синята зона. Ножма е изцяло действително и можем да го изпълним. Отделно предвиждаме поетапната подмяна на самите валидатори, които имаме, тъй като те са от 2008 или 2009г. Сега сме 2021, разликата в технологиите към този момент е доста основна. Това, което ние желаеме да създадем, е човек като влезе в рейса да може да си заплати с дебитна и кредитна карта непосредствено на валидатора, да може с разнообразни мобилни приложения също по този начин да се купи билет, не е нужно да е единствено едно, колкото повече толкоз по-добре. Човек да си употребява действително портфейла който му е комфортен, знаете че има доста банки и организации които имат виртуални портфейли, където човек си заплаща на всички места и не носи пари в брой. Работим в тази тенденция.

- Има ли към този момент интерес към новото приложение?

- Справката, която виждам е, че има по 150 -200 лева дневно доходи от това приложение, само че ще се усилят приходите там, когато го пуснем като приложение, тъй като то сега е с интернет браузър. Компанията, която го дава действително безплатното това приложение, е поела самодейността да се публикува в апстор и в гугъл.

- Много родители пътуват с деца, на които би трябвало да закупят настрана билет, тъй като няма алтернатива да се платят през мобилното устройство два или повече билета при едно пътешестване, по какъв начин ще решите този проблем?

- С мобилното приложение човек може да си купи един билет, действително да е персонално, системата го лимитира и му споделя, че има деен превозен документ. Това е за човек да не натисне два пъти, в случай че се обърка и да заплати два билета при едно пътешестване. Има предложение Общински съвет Варна да одобри цена за фамилен билет или уикенд билет. Това се планува и от позиция на туризма във Варна. Знаете, че и туристите употребяват доста градски превоз. При закупуване на тридневен билет ще има алтернатива той да обезпечава отстъпка в музей. Обмисляме и вид, при който да се заплаща с едно мобилно приложение за синя зона, билет в градски превоз или някаква друга общинска услуга. 

- Как ще въведете напълно използването на електронни карти в рейсовете?

- Не желаеме да е стресово за нашите съграждани, изключително за по-възрастните от тях. Удобството при тях е това, че картата се издава един път и единствено се презарежда. Тя важи от дата до дата, не е за календарен месец.

- В какъв период очаквате да бъде въведено това?

- Предполагам че до есента ще съумеем, тъй като действително картите се продават от градски превоз, не се продават от нас. Ние им спомагаме напълно.

- При слагането на машините имаше доста вандалски прояви върху тях, по какъв начин се борите с този проблем? 

- Всичките машини са застраховани, само че до края на месеца и началото на август всички спирки, които са оборудвани с машини за продажба на билети ке бъдат обезпечени с видеонаблюдение и безвъзмезден уайфай за всички наши съграждани.

Това е допустимо, защото там към този момент има оптична съгласуваност и ще бъде доста по-рисково човек да направи вандалска демонстрация на спирката. Видеонаблюдение е нужно и за това, че машините имат избрана сума пари.Не сме имали случай на опит да бъдат разрушени и ограбени, нека не се случва.  

- Как си обяснявате, че нарастнаха приходите от билети след въвеждането на електронната билетна система? 

- Единственото пояснение което имаме, е че миналия месец са пътували повече хора. През юни 2020 г приходите на градски превоз от билетчета, е бил под един милион лв., а приходите на ТАСРУД са над един милион за юни 2021г. Най-вероятно това е от броя пътувания.

- Какви са санкциите, които налагате на нередобни пасажери? 

- Към момента към момента не постановяваме санкции най-много поради това, че хората си купуват билети и се редят на опашка в рейса, с цел да са изрядни. Ако при инспекция им наложим санкция от 30 лева, каквато е цената, призната от Общинския съвет, ще станат доста кавги. Затова ще предприемем скоро ограничения, ще стартираме да постановяваме действително санкция, тогава когато хората се отучат да си купуват билети от машините. Има няколко метода за това, като сме подготвени с решението, ще ви го представим.

- Често се случва машините да се рестартират, не търпите ли загуби от този факт?  

- Когато машината не работи, всеки водач на рейс и лидер на тролей, има при себе си устройство, от което човек може да си купи билет. Ако човек има карта и се валидира на влизане, тази машина за билети, е единствено за пазаруване на билет в краен случай. Лошото е, че на този стадий машините се употребяват за главен канал на продажба и каквато и да е машина, в последно време е съвременно да се приказва за НАСА и астронавти, би трябвало да е създадена съгласно мен за галактически цели, с цел да не се счупи.

- В някои рейсове има даже табели пасажерите да не тревожат водача при " ядове " с машините, няма инструкции, че може да бъдат закупени билети от лидера. 

- Шофьорите са длъжни и в " Градски превоз " доста добре знаят според контракта, който имаме с тях, че при неработеща машина водачът е задължен да продава билети. 

- Успяхте ли да назначите като контрольори всички уволнени кондуктори от компания " Градски превоз "?

 

- Ние сме назначили все още 128 индивида. Не всички от тях са някогашни чиновници на " Градски превоз ". Често получаваме въпроси: " Защо ни ревизират няколко пъти в рейса? ". Контрольорите са разпределени по зони и би трябвало да извършат избран брой инспекции на ден. Това, че минават по няколко екипа на курс провокира благосклонност при едни пасажери и неспокойствие при други.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР