Дисциплинарно нарушение , извършено съдебен състав на Районен съд –

...
Дисциплинарно нарушение , извършено съдебен състав на Районен съд –
Коментари Харесай

Съдебен секретар от РС Пловдив е уволнена дисциплинарно заради подправени протоколи

Дисциплинарно нарушаване, осъществено правосъден състав на Районен съд – Пловдив е предмет на инспекция от пловдивската прокуратура, научи TrafficNews. Според източници на медията, се касае за формирани няколко правосъдни протокола с погрешно наличие, които са подписани от правосъдния състав, който е гледал въпросните каузи. Секретарят на състава Станка Деведжиева е била уволнена дисциплинарно откакто нарушаванията са били документирани, а казусът е предаден на прокуратурата. Тъй като под документите стои и подписът на съдията, той също носи отговорност. Делото е изпратено по подготвеност на Софийска градска прокуратура.
Прочетете още
TrafficNews изпрати питане по проблема до управлението на  Районен съд.

Председателят на  съда Иван Калибацев удостовери информацията и съобщи, че със заповед от 06.11.2023г. е наложил на правосъдния секретар дисциплинарно наказване „ уволняване “.

До разкриването на случая се стига откакто през октомври при него постъпва сигнал от юрист от Национална агенция за приходите, който на 26 септември се явил на административно наказателно дело, само че бил известен от ръководителя на правосъдния състав, че делото е оповестено за решение.  В сигнала е посочено, че юрисконсултът е подал молба седмица преди съвещанието да бъде изчакан или делото да се отсрочи, защото взел участие в друго произвеждане, планувано за 13,30ч. на 26.09.2023г, което се провеждало в прилежаща зала.  Въпреки това юрисконсултът се явил в правосъдната зала тъкмо в 14,00ч., само че делото било прегледано преди оповестения начален час, без да има опция да взе участие.

„ Проверката която разпоредих,  установи, че това произвеждане е прегледано в по-ранен час, без присъединяване на една от страните, само че в правосъдния протокол е посочен като начален час на правосъдното съвещание 14,00ч. и краен час 14,01ч. Тъй като в сигнала на юрисконсулта бе посочено, че диалогът с ръководителя на правосъдния състав е станал в наличие на юрист по идващото дело, поканих този юрист да изясни случилото се. От неговите пояснения открих, че е участвал в правосъдната зала, когато юрисконсултът и съдията са водели диалог по това произвеждане, след което си е тръгнал и не е участвал в откритото правосъдно съвещание по делото, по което е бил акредитиран. Оказа се обаче, че в правосъдния протокол по идващото дело е записано, че този юрист се е явил, интензивно е взел участие, взел е мнение по редица процесуални въпроси, направил е доказателствени претенции, изказал е мнение всъщност на делото. За изясняване на тези обстоятелства поканих представителя на въззиваемата страна, както и актосъставителя, взели участие в производството. От техните пояснения открих, че в правосъдна зала не е участвал представител на жалбоподателя, което води до извода, че в този протокол са отразени погрешни условия ” изяснява в формален отговор до медията Калибацев.

На въпрос на TrafficNews дали това е това е казус или рутинна процедура в Районен съд, Калибацев отговоря, че  „ това е единствения случай, в който открива, че  правосъден протокол  съдържа погрешни условия, а точно присъединяване на разположение което в действителност не е участвало в правосъдната зала при извършеното намерено правосъдно съвещание ”.

Това е нарушаване на разпоредбите по чл.311 ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс, заради което образувах дисциплинарно произвеждане по отношение на правосъдния секретар, който сформира правосъдните протоколи от откритите правосъдни съвещания. Тъй като установеното нарушаване е извънредно тежко, със заповед от 06.11.2023г. постанових на правосъдния секретар дисциплинарно наказване „ уволняване “. Междувременно уведомих юрисконсулта, както и представителите на страните по делото, за констатациите от инспекцията, за подхванатите организационни ограничения и сервирах извиненията си като началник за позволеното нарушаване.

Данните, които бях открил в хода на инспекцията, водят до извод за осъществено закононарушение от общ темперамент. Сходен случай на дейности на правосъден секретар бе отразен в медиите по същото време, защото бе постановено решение на Върховен касационен съд по наказателно дело, с което правосъдният секретар е бил наказан за осъществено закононарушение по чл.311 ал.1 от Наказателен кодекс. Предвид на това, алармирах Районна прокуратура – Пловдив за съставянето на формален документ, в който са отразени погрешни условия, разяснява ръководителят на съда.

Този случай е казус в работата на Районен съд – Пловдив, откровено се надявам да е казус и в работата на този углавен състав, при който са открити тези нарушавания. Предприел съм всички нужните организационни ограничения, като съм уведомил съдиите и правосъдните чиновници прецизно да наблюдават за използването на разпоредбите на член 311, приключва Калибацев.

Казусът се развива седмици пред изборите на нов ръководител на Районния съд в Пловдив.  Вторият и финален мандат на Калибацев изтича на 14 декември, заради което Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет откри процедура за избор на нов ръководител. Срокът за подаване на документи изтеча на 10 ноември.

Кандидатите са двама – Божидар Кърпачев и Диляна Славова. От концепцията за ръководство, която Кърпачев показва, излиза наяве, че инспекцията касае него. Той изяснява, че „ ден, откакто входирах заявката си за издаване на кадрова информация за присъединяване ми в състезанието за административен началник, против секретаря на състава ми бе инициирано дисциплинарно произвеждане от ръководителя на съда “.

Всъщност, в случай че обвиняванията бъдат доказани в съда, той носи наказателна отговорност. Прецедент с подправени протоколи имаше преди няколко години в Районен съд Видин, където арбитър Анелия Рашева и правосъдния секретар от състава й бяха наказани за 3 случая с подправени протоколи от бракоразводни каузи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР