Дисциплинарно-наказващ орган (ДНО) поема функциите на досегашния Дисциплинарно-административен съвет (ДАС)

...
Дисциплинарно-наказващ орган (ДНО) поема функциите на досегашния Дисциплинарно-административен съвет (ДАС)
Коментари Харесай

Дисциплинарно-наказващ орган ще следи за реда в Националната баскетболна лига

Дисциплинарно-наказващ орган (ДНО) поема функционалностите на досегашния Дисциплинарно-административен съвет (ДАС) в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ), като те ще се извършват от един човек.

Дейността на НБЛ по отношение на налагане на административни и дисциплинарни ограничения и наказания ще се подкрепя от дисциплинарно-наказващия орган.

ДНО преглежда всички случаи, свързани с нарушавания на разпоредбите, нормативните документи на БФБаскетбол или общоприетите правила на поведение; неизпълнението на планувани в нормативни документи на БФБ отговорности, при или във връзка присъединяване в Националната баскетболна лига (НБЛ) или осъществяване на баскетболни срещи от НБЛ, като се изключи случаите по член 11, алинея 12.

ДНО се избира от Общото заседание на НБЛ по предложение на мениджъра на НБЛ и по реда на Устройствения устав на НБЛ и се утвърждава от Управителния съвет на Българската федерация по баскетбол (УС на БФБаскетбол).

ДНО се избира с мандат до една година, само че по този начин, че да съответствува със спортно-състезателния сезон.

ДНО не може да бъде член на УС на БФБаскетбол, както и на директорски или надзорен орган на баскетболен клуб (БК) от НБЛ или да бъде обвързван по различен метод с БК от НБЛ.

Глоби и имуществени наказания с закрепен размер за нарушавания, разказани в отчета на дежурния представител, се постановат по административен ред посредством издаване на фактура от мениджъра на НБЛ. При постъпили писмени възражения по реда на член 18 ДНО се произнася по общия ред.

Процедура по налагане на ограничения и наказания:

Чл. 19.
ДНО преглежда откритото нарушение/неизпълнение не по-късно от 7 дни след определяне на нарушението/неизпълнението. В стадий „ плей-оф “ на Държавното състезание (ДП) ДНО преглежда откритото нарушение/неизпълнение в период от 24 часа от установяването. Не може да бъдат налагани ограничения и наказания, в случай че са минали повече от 30 дни от определяне на нарушение/неизпълнение.
Чл. 20.
ДНО може да предложения и изслуша заинтригуваните лица, които са подали възражения по откритото нарушение/неизпълнение. По своя преценка ДНО може да предложения и изслуша в съвещанието и други лица.
Чл. 21.
При изясняване на събитията и обстоятелствата, от голяма важност за обсъждания случай, ДНО се базира на доказателства, показани с отчета на дежурния представител. ДНО разисква подадените възражения. ДНО по своя преценка може да изиска, прегледа и разиска и спомагателни доказателства.
Чл. 22.
При определяне на нанесени вреди на спортно оборудване или друго имущество от лица по член 2, алинея 1, ДНО дефинира сумата за репариране на вредата от БК, която се изплаща от наложената глоба по т. 5 от таблица 3 към член 37. Евентуалните вреди надхвърлящи размера, избран от ДНО, могат да се претендират по правосъден ред. Редът и методът за събиране на доказателства по актуалната глава се ползват и по повод нанесените вреди. В случай на рекламация за вреди на стойност над 1000 лева по покана на претендиращия БК сред страните се сформира взаимен протокол за типа и размера на вредите, като за задачата може да се вземе мнение на самостоятелен специалист. При отсъствие или отвод да се сформира и подпише взаимен протокол той се замества от едностранно формиран от претендиращия БК списък на типа и размера на вредите. Изпълнение на решение за обезщетение става по реда на раздел ІV. Решение за обезщетение в размер над 5000 лева се извършва в 14-дневен период от постановяването му.
Чл. 23. ДНО преглежда случая в едно съвещание. При случай с особена трудност или при нужда от събиране на спомагателни доказателства, разглеждането може да продължи най-вече в още едно съвещание.

Чл. 24. След като одобри, че казусът е обяснен, ДНО на закрито съвещание, пристъпва към неговото решение.

Чл. 25.
За всеки обсъждан случай ДНО постановява решение. Страните се уведомяват за постановеното решение в деня на постановяването на решението. Мотивите към всяко решение се изготвят най-късно в тридневен период от постановяване на решението и се изпращат в посочения период до заинтригуваните лица. При наложени административни и дисциплинарни ограничения и наказания на осъденото лице се разпореждат и направените от НБЛ разноски за производството, които възлизат на 150 лева
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР