Дисциплинарни нарушения в над 13 досъдебни производства срещу хора на

...
Дисциплинарни нарушения в над 13 досъдебни производства срещу хора на
Коментари Харесай

Наказват прокурори и следователи, работили по „Осемте джуджета“

Дисциплинарни нарушавания в над 13 досъдебни производства против хора на висши позиции откри инспекция на прокуратурата, предоставена от изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов.

Проверени са 80 следствия против депутати, министри и магистрати. По тях е имало подозрения, че са държани на трупчета, с цел да се оказва нерегламентирано въздействие върху обвинените. Сарафов показа резултата от инспекцията пред Висшия правосъден съвет.

„ Аз започнах много дейна работа по налагане на дисциплинарни санкции, по възлагане на дисциплинарни инспекции и вероятно, в случай че прокурорската гилдия реши и налагане на дисциплинарни санкции, защото това са единствените механизми, които има един административен началник, в частност в тази ситуация – аз, като изпълняващ функционалностите основен прокурор, с цел да може да се избегне уравновиловката, да се поощрят сътрудниците, които имат положителни резултати в своята работа и да се глобяват по някакъв метод тези, които очевидно изостават и петнят положителното име на прокуратурата на Република България “, сподели Сарафов.

Според Борислав Сарафов е било злоупотребявано с осъществяването на персонални инспекции от прокурори от Върховна касационна прокуратура по предписание на някогашния основен прокурор Иван Гешев. „ Част от тези инспекции са осъществени по отношение на членове на Висш съдебен съвет “, добави той.

От показаните данни стана известно, че са тествани срочността и ритмичността на дейностите по над 70 неприключили досъдебни производства за закононарушения от общ темперамент, осъществени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, и за закононарушения против Републиката. По множеството от тях са открити нарушавания, пише  Българска телеграфна агенция.

Според установените нарушавания са предоставени материали в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарни санкции на редица прокурори и следователи, като измежду тях са административният началник на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев, който се е забавил да се произнесе по 98 преписки, които са съвсем всички от разпределените му.

Сред тестваните са и седем преписки, свързани с проблема „ Осемте джуджета “. Заради откритите нарушавания в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни санкции на седем прокурори и следователи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР