Дискусията за доставка на оръжия на Украйна вече е водена

...
Дискусията за доставка на оръжия на Украйна вече е водена
Коментари Харесай

Кирил Петков за оръжията за Украйна: Каквото сме обещали, това ще направим

Дискусията за доставка на оръжия на Украйна към този момент е водена - България е направила задоволително и няма да премине границите на обещаното, страната ще съблюдава решението, взето от Народното събрание. Това сподели министър председателят Кирил Петков, откакто през вчерашния ден стана ясно, че

„ Не считам, че на всеки две седмици би трябвало да отваряме тази тематика отначало. Това което направихме за Украйна на равнище поддръжка за бежанци, средства, вкарали сме всевъзможни помощи филантропични, ще ремонтираме техни техники – бойни машини - това, че всичките ограничения сме подкрепили, когато става дума за глобите за Русия. България е направила задоволително за тяхната поддръжка и ще продължим “, сподели Петков.

В началото на май, като решено бе България единствено да ремонтира украинска военна техника, без да изпраща оръжие и муниции на Киев.

„ Първите техники за ремонт идват, което сме дали обещание, това ще създадем “, сподели министър-председателят.

Посланикът на Украйна в България Витайлий Москаленко удостовери, че в действителност 80 танка ще се ремонтират в България и разяснява преместването на бежанците в страната: " Българският народ прояви изключителна емпатия и доста положително отношение към украинските бежанци, десетки хиляди дами и деца, по тази причина ние сме доста признателни на другарска България. "

В ефира на bTV той заяви, че Киев публично е изискал военна помощ от България - в петък Москаленко е изпратил нота до Министерството на външните работи, посредством която е насочна молба за изпращане на оръжия за защитата против съветската инвазия.

" Имаме нужда от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - руско остаряло въоръжение, с което можем да боравим, " даде повече детайлности дипломатът.

Външното министерство удостовери, че в понеделник е получило нотата на украинския дипломат и " следва тя да бъде препратена до способените ведомства. "

Министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова обаче побърза за следващ път да заеме безапелационна позиция против изпращането на оръжия в поддръжка на Украйна против съветската инвазия и. Българска социалистическа партия бе най-активният съперник на първите две гласувания.

" Няма потребност Министерство на външните работи да изпраща настояването на Украйна в Министерството на стопанската система и промишлеността. Народното събрание реши - България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен. "

Премиерът разяснява и тематиката Република Северна Македония, като сподели, че „ нищо няма да се прави под напън що се касае връзките ни с РСМ “:

" Опитваме се да забележим дали българските стремежи и потребности за поддръжката на българите в РСМ могат да се подсигуряват през европейския развой. Това ще го оставя на Министерство на външните работи, тъй като те вършат договарянията сега. Въпросът е дали българската позиция може да се подсигурява през европейския развой, а не някой да ни натиска за каквото и да било ", сподели Петков.

Петков бе на посещаване в Садово дружно с министъра на земеделието Иван Иванов. Двамата разговаряха със земеделци за унищожената от градушка годишна продукция и методите за компенсиране на вредите. Петков заяви, че до месец всички аграрни стопани ще получат обезщетение за унищожената от градушката годишна продукция - както тези, чиито посеви са унищожени на 100%, по този начин и земеделците, чиято годишна продукция е отчасти повредена.

" Вкарваме спомагателен невиждан бюджет – 300 млн. лева спомагателни средства за ощетените от градушката в Пловдивско “, заяви още министър-председателят.

Предстоят оптимизации по програмата за земеделските стопани, а средствата ще бъдат „ безусловно транспарантно изпащани “, сподели още Петков.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР