Дирекцията за защита правата на пациентите и пациентски организации набелязаха

...
Дирекцията за защита правата на пациентите и пациентски организации набелязаха
Коментари Харесай

МЗ и пациентски организации ще работят за пълноправно членство на България в Евротрансплант

Дирекцията за отбрана правата на пациентите и пациентски организации набелязаха съответни стъпки за подкрепяне на донорството у нас. По време на работна среща с представители на неправителствени организации на трансплантирани пациенти те сложиха като съществена дълготрайна цел участието на България в Евротрансплант . Поводът за срещата е отбелязването на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията .



Експертите от министерството срещнаха представителите на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония, Децата с онкохематологични болести, Сдружение на пациентите с дихателна непълнота и на Асоциацията на пациентите с бъбречни болести с целите на актуалното управление на здравното министерство за увеличение на трансплантациите на органи и тъкани у нас. Съветникът на министър Кацаров Елена Болтаджиева уточни, че през миналата година има единствено 4 донорски обстановки, а от началото на 2021 година до момента, те към този момент са 11. Продължава работата по смяна на редица нормативни документи, медицински стандарти, както и разяснителна акция за донорството, които да усъвършенстват процесите и да покачат информираността на хората по тематиката.

Пациентските организации на районно равнище да коментират проблемите с трансплантациите, а взаимно с научните сдружения да образоват чакащите органи и техните близки. Това предложение направи Наталия Маева от Българското сдружение на пациентите с пулмонална хипертония. Инфекциите преди и след трансплантирането на органи и тъкани, както и поддържащата терапия бяха посочени като главен проблем от Теодора Арменкова от съдружие „ Деца с онкохематологични болести “. „ Решенията на тези въпроси ще се намерят в действен порядък “, увери доктор Цветолюба Генкова, шеф на Дирекция „ Защита правата на пациентите “.

Поставен бе въпросът за опцията всеки пациент да получава информация в действително време, че в неговото досие са отразени направени операции, прегледи, интервенции и други Това би асъдействало за повишение на контрола при разходване на обществени средства, предоставяни посредством НЗОК.

Съветникът на министъра на опазването на здравето Елена Болтаджиева уточни още, че приоритет в работата на Министерството на здравеопазването е близкото партньорството с пациентските организации. Именно по тази причина беше основана и дирекцията за отбрана правата на пациентите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР