Дирекцията "Язовирни стени и съоръжения” към агенцията за метрологичен и

...
Дирекцията "Язовирни стени и съоръжения” към агенцията за метрологичен и
Коментари Харесай

Пенсионерът Войнов вместо клиент на прокуратурата бръщолеви нелепици за язовирите-убийци в баджак студио

Дирекцията "Язовирни стени и съоръжения” към организацията за метрологичен и механически контрол при основаването си е получила в насипно положение информацията за язовирите у нас и две години по-късно към момента има 400-500 гьола, които не са открити. Това сподели в утринния блок на bTV шефът на дирекцията ген. Кирил Войнов.

Той разкри, че след потопа в Бургаско, който взе човешки жертви, дирекцията към този момент получава на всеки 24 часа прогноза за времето от Българска академия на науките. Оказа се, че досега те е трябвало да работят с 5-дневни данни от Министерство на околната среда и водите, които не са били доста точни. Към момента рисковите язовири у нас са под 200, акцентира генералът.

До момента са издадени 434 акта и 230 наказателни постановления. Санкцията от 1000 лева е персонална за всеки кмет, само че има представители на локалната власт, които се крият от дирекцията, като ген. Войнов отхвърли да назове техните имена. Той прикани за ясна държавна политика във връзка с язовирите, тъй като евентуално кметовете ще стартират всеобщо да желаят разрушение на язовири, които са направени в края на 50-те години за напояване.

По отношение на язовир Бели Искър и терзанията на живеещите наоколо от водно злополучие, ген. Кирил Войнов изясни, че принципал на обекта е Министерство на регионалното развитие, а равнището на водата се поддържа такива, че да подсигурява естествена употреба на язовирната стена. "25 години нищо не е правено”, безапелационен беше той.

Войнов акцентира, че е шеф на надзорен орган, а за изкуствените водоеми дават отговор други. "Ние не стопанисваме язовирите, ние сме контролен орган – 4523 язовира са на кметовете, така че да бъдат по този начин положителни – когато са ги приемали преди време не са си давали сметка, че тези язовири би трябвало да се експлоатират, би трябвало да се отделят средства”, съобщи той.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР