Дирекция Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР ще съдейства

...
Дирекция Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР ще съдейства
Коментари Харесай

МВР: Гражданите без валидни лични документи ще могат да гласуват на изборите с удостоверение

Дирекция „ Български документи за идентичност “ (БДС) към Министерство на вътрешните работи ще спомага на българските жители, които не имат годни документи за идентичност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите, оповестиха от вътрешното ведомство.

На жителите, подали към този момент заявление за нова персонална карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено уверение за загубен, откраднат, развален, погубен документ за идентичност (лична карта, персонален /зелен/ паспорт) или персонална карта с изминал период на годност.

При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 31 март 2023 година, по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават. От Министерство на вътрешните работи прецизират, че с цел да бъде издадено удостоверението е належащо жителите персонално да подадат искане в Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, Районно ръководство или сектор - за дните от 28 март до 01 април 2023 година от 08:30 ч. до 17:00 ч. и на 02 април 2023 година от 08:30 ч. до 19:00 ч. 

Информация за работното време на всяко звено БДС е сложена на входа на пространствата, в които се реализира административно обслужване на жителите, показват от Министерство на вътрешните работи. 

Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за Народно заседание, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта. Удостоверението се издава, с цел да послужи единствено пред секционната изборна комисия и е годно само за изборния ден – 2 април 2023 година

В случай на подадено и записано по непрекъснат адрес заявление за издаване на персонална карта, уверение може да се издаде във всяко районно управление (на МВР) и сектор към районно управление (на МВР), Столична дирекция на вътрешните работи и ОДМВР без значение от оповестения непрекъснат и сегашен адрес. Удостоверения за деклариран непрекъснат и сегашен адрес се издават от общинската администрация, допълват от Министерство на вътрешните работи.

Във връзка с работата на полицията по време на предизборната акция и в изборния ден, Българска телеграфна агенция напомня, че в Министерство на вътрешните работи е открита денонощна телефонна линия и имейл за сигнали, свързани с нарушавания на изборния развой при подготовката и произвеждането на парламентарните избори. Гражданите ще могат да подават сигнали на телефон - 02/90 112 98 и имейл - [email protected].Телефонната линия ще е дейна от 2 март до 3 април.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР