Директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова е уволнена от

...
Директорката на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова е уволнена от
Коментари Харесай

Заради заповед за строителство на дюните: Уволниха директор...

Директорката на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас Детелина Иванова е уволнена от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев. Мотивът за това решение е, че тя е отменила възбраната на строителство на дюните в местността " Каваци " - къмпинг " Смокиня " и " Веселие ", заяви bTV..

" Тя е направила стимулирано предложение за легализиране на нелегално основани обекти, които са сложени до момента в който е имало възбрана за градежи в къмпингите " Смокиня " и " Веселие " ", изясни служебният министър на брифинг в Министерство на околната среда и водите.



Със заповед на министър Емил Димитров от 9 април 2021 година се трансформира режима в цялата предпазена територия, като се позволява регионът на къмпингите, както и плажната линия, да се изключат от режима на опазването, разясни заместник-министър Емилия Тончева.

" Цялата концесия на плажа някак си излиза отвън предпазената територия. Самата заповед е извънредно неразбираема и много голословна и затова е анулирана ", изясни още зам.-министърът.

" Заварих 11 шефове на Регионална инспекция за опазване на околната среда, Национални паркове и Басейнови дирекции, за чиято служба не е извършен конкурс. Още не съм ги сменил. Уважавам професионализма, в случай че се потвърдят - да останат да работят, в случай че не - отстранявам ги незабавно ", уточни още министър Личев.

Друг проблем, с който се пробва да се оправи служебното управление на Министерство на околната среда и водите, е забавянето на правенето на новите проекти за ръководство на речните басейни и проектите за ръководство на риска от наводнения.

Служебният министър означи, че по времето на министър Нено Димов е подписан контракт за консултантски действия със Световната банка за подготовка на проектите. Встъпителният отчет на Световната банка по този контракт е бил занимателен от някого в Министерство на околната среда и водите, евентуално заместник-министър, уточни още Асен Личев.

" Има закъснения сред 9 и 17 месеца във връзка с проектите, което заплашва да бъде формирана против страната нова европейска наказателна процедура ", разясни служебният министър. Сега експертите в Министерство на околната среда и водите ще създават проектите за ръководство благодарение на специалистите от Световната банка, като ще се опитат да минимизират нездравословните последици от тези закъснения.

Министърът означи като триумф за първия месец от ръководството си приемането на Националната стратегия за ръководство на отпадъците от държавното управление.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР