Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще бъде в Доха, Катар,

...
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще бъде в Доха, Катар,
Коментари Харесай

Шефът на ЦРУ Уилям Бърнс се отправя към Доха, докато продължават усилията за овладяване на конфликта между Израел и Хамас и освобождаване на заложници

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс ще бъде в Доха, Катар, в четвъртък като част от многонационално посещаване в района, съгласно дипломатически източник и представител на Съединени американски щати, осведомен с пътуването. Очаква се дипломатът от кариерата, трансформирал се в началник на шпионажа, да се срещне с сътрудници от разузнаването и други длъжностни лица за разискване на спора в Газа, в това число попречване на разпространяването му, и да улесни договарянията за заложници, които наподобява са в застой през последните седмици.

Там е вярата, че Бърнс може да помогне за подтик на тези старания, в това число обновяване на дипломацията за заложници, която се провали в края на октомври. Израел обществено твърди, че Хамас не мисли съществено за освобождението на заложници, само че американски, израелски и катарски чиновници не престават да работят зад кулисите със специфичен фокус върху цивилни с двойно поданство.

Централно разузнавателно управление на САЩ отхвърли да разяснява пътуванията на шефа като въпрос на политика.

филантропична помощ в Газа и да обезпечи освобождението на държаните от Хамас заложници.

Съединени американски щати пресмятат, че има към 200 заложници и са съсредоточени върху обезпечаването на освобождението на почти 50 цивилни. Стив Гилън, заместник-специален делегат по въпросите на заложниците, е в Израел от седмици дружно с други чиновници на Държавния департамент, работещи по въпроса, дружно с други чиновници на организацията на Съединени американски щати.

От началото на октомври имаше голям брой провал на дипломацията за освобождение на заложници. На CBS News беше обявено за съвсем идно освобождение, което се очакваше да стане през седмицата на 23 октомври. Бяха въведени проекти за филантропично освобождение на почти 50 цивилни заложници, което щеше да съвпадне с къса пауза в боевете, с цел да се разреши освобождението да се случи безвредно, до момента в който на филантропична помощ, в това число гориво, също ще бъде позволено да влиза в Газа. Не е ясно за какво договорката се разпадна на 11-ия час.

На 27 октомври Израел разшири наземната си атака в Газа. Ескалацията повлия на дипломацията на заложниците, само че контактът сред катарското държавно управление и израелското разузнаване продължи. Шефът на Мосад Дейвид Барнеа посети Доха онази събота, ден след началото на сухопътната инвазия.

Оттогава Белият дом и Пентагонът признават, че президентът Байдън е разрешил потреблението на невъоръжени дронове, с цел да помогне за локализирането на американски заложници в Газа. По-голямата част от арестуваните са израелски жители.

В сряда източник, осведомен с договарянията, фокусирани върху заложниците, сподели на CBS News, че има вяра за дипломатически прогрес. Въпреки това, американски чиновник осведоми CBS News, че обстановката остава двойна и отхвърли спекулациите за инерция, като сподели, че единственият метод да се мери напредъкът е заложниците да бъдат освободени.

Белият дом продължава да популяризира неотдавнашното освобождение на основаното в Чикаго семейство Раанан като " тест ", който потвърждава, че неговата дипломация може да работи. Като се има поради огромният брой заложници, държани от Хамас, Ислямски джихад и евентуално други групи, координирането на освобождението би изисквало всяка пауза в борбата да продължи повече от няколко часа. Множество американски чиновници споделиха пред CBS News, че освобождението на майката и дъщерята на Раанан е „ доказателство за концепцията “, което демонстрира, че Катар може да договаря с Хамас и че неутралната организация на Международния комитет на Червения кръст може да улесни освобождението, откакто договорката бъде реализирана с ходатайство. Високопоставен чиновник на администрацията разказа този развой в петък като работещ „ като по часовник “ за извеждането на заложниците.

В неделя посланикът на Израел в Съединени американски щати Майкъл Херцог сподели пред „ Face the Nation “, че Хамас е просто " играе си за време, тъй като Хамас се пробва да спре нашите военни старания. " Той продължи с аргумента, че бомбардировките и наземната инвазия биха подкрепили напъните за залавяне на заложници посредством оказване на по-голям напън върху Хамас.

Говорейки от Токио в сряда, държавният секретар Антъни Блинкен повтори поддръжката на Съединени американски щати за филантропични паузи във военните интервенции на Израел в Газа за справяне с „ неотложни потребности “ на място. Миналата седмица израелският министър председател Бенямин Нетаняху отхвърли натиска на Блинкен за пауза в боевете, като сподели, че Хамас би трябвало да се съгласи да освободи заложниците като част от тях.

Висш израелски чиновник сподели пред CBS News и други кореспонденти във вторник че Израел е подготвен за пауза в борбите, в случай че съответно реши, че Хамас е сериозен по отношение на освобождението на заложници.

Десет американци, в това число един легален непрекъснат гражданин, остават в неопределеност след нападението на Хамас на 7 октомври против граничните общности в Южен Израел. Повече от 1400 души, в това число 36 жители на Съединени американски щати, бяха убити и над 5400 ранени при нападението.

Ответните удари на Израел в Газа са умъртвили повече от 10 000, в това число повече от 4000 деца, съгласно Министерството на здравеопазването в Газа.

Бърнс, който е бил дипломат на Съединени американски щати в Йордания от 1998 година до 2001 година, владее арабски и е един от дребното членове на администрацията на Байдън, които обществено сигнализираха, че Близкият изток е узрял за пожар, провокиран от ужасната обстановка в Палестина и бурното положение на израелската политика. Той дойде в Израел в неделя и се очакваше да посети Йордания, Египет, Обединените арабски емирства и други страни от Персийския залив по време на пътуването си.

Бърнс беше изпратен преди този момент от господин Байдън в моменти на изострени геополитически проблеми напрежение. Той пътува до Москва през ноември 2021 година, с цел да предизвести съветския президент Владимир Путин да не нахлува в Украйна. През август същата година, когато изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан се обрисуваше, Бърнс също пътува до Кабул, с цел да се срещне с тогавашния де факто водач на талибаните, Абдул Гани Барадар. През май той пътува скрито до Пекин, с цел да откри връзки със своя сътрудник от разузнаването там.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР