Директорът на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище

...
Директорът на Центъра за защита и помощ на търсещите убежище
Коментари Харесай

Повече от 300 000 руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната

Директорът на Центъра за отбрана и помощ на търсещите леговище в Сърбия Радош Джурович сподели през днешния ден, че от началото на войната в Украйна повече от 300 000 съветски жители са пристигнали в Сърбия, а са останали към 50 000, заяви вестник „ Данас “.

Според него, страната би трябвало да работи за тяхната интеграция в обществото, тъй като на първо място става въпрос за високо образовани хора.

Джурович изясни пред организация Бета, представена от " Данас ", че руснаците идват в Сърбия и употребяват безвизов режим, който им разрешава да останат в страната до 30 дни, което може да се преглежда като туристическо престояване.

Според него, този статут не дава отговор на характера на тяхното престояване, което е по-дълготрайно и е провокирано от всички събития, свързани с войната в Украйна.

„ Когато приказваме за съветските жители, те, в случай че нямат брак със сръбски жител, в случай че нямат недвижимо имущество в Сърбия, в случай че нямат работни връзки, декларирани в Сърбия, в действителност могат да контролират пребиваването си, в случай че излизат от Сърбия и се връщат на всеки 30 дни, с вярата, че ще бъдат пропуснати на граничната инспекция “, сподели Джурович и акцентира, че това не е резистентен метод за по-дългосрочното престояване на някого в страната, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той добави, че доста малко хора от Русия в действителност търсят леговище в Сърбия и въобще влизат в тази процедура и цифрата е „ съвсем нищожно “.

По думите му, доста от пребиваващите в Сърбия руснаци не афишират работните си позиции, което значи, че работят „ на черно “.

„ От позиция на системата и ползите на обществото би трябвало да включим всички тези хора в обществото. Преди всичко, би трябвало да контролираме пребиваването им, а по-късно да ги интегрираме в обществото “, съобщи Джурович и добави, че Сърбия не би трябвало да чака руснаците да напущат страната и да търсят мястото си някъде другаде.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР