Директорът на столичното 51 СУ Елисавета Багряна Асен Александров

...
Директорът на столичното 51 СУ  Елисавета Багряна Асен Александров
Коментари Харесай

Училищен директор: Да глобяват медиите и потребителите, които публикуват в мрежата кадри с бой между деца

Директорът на столичното 51 СУ " Елисавета Багряна " Асен Александров предложи налагане на наказания за медии и консуматори в обществените мрежи, които популяризират фрагменти с принуждение от и над деца, написа.

Това стана по време на съвещание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Поводът за предлагането е казусът от ж.к. " Лагера " в столицата, където няколко 14 и 15-годишни деца пребиха възпитаник и качиха видеото в интернет. Пострадалото дете е възпитаник в 51 СУ " Елисавета Багряна ".

" Случаите на експанзия и свирепост измежду деца зачестиха обезпокоително. Тук приказваме и за експанзията, която се демонстрира и постанова в интернет пространството. Трябва да предизвикваме законодателни промени. В редица страни законодателят е помислил върху това - в Италия е неразрешено деца до 14 години да качва видеа с принуждение. Важно е да излезем с ясни и съответни решения ", съобщи ръководителят на комисията Иван Ченчев (БСП). 

Директорът на 51 СУ " Елисавета Багряна " Асен Александров изясни, че е изпратил писма на доста институции. Той цитира отговорите на две от тях: от министерствата на образованието и на вътрешните работи. По думите му от МОН са дали отговор, че работят за предварителната защита, а от Министерство на вътрешните работи - в три страници са показали ограниченията против разпространение на порнография и принуждение. 

Александров даде оферти за налагане на санкции, когато се популяризират видеа с принуждение над деца:

- Налагане на възбрана за разпространяване на фрагменти в интернет и в медии. При нарушаване да има санкция в рамките на 10-20 хиляди лева 

- Финансови наказания от 5 до 10 хиляди лв. за разпространяващите или за родителите им, в случай че разпространяващите са малолетни

- Медиите, които оповестяват за фрагментите, да са задължени да осведомят какви могат да бъдат глобите и наложените санкции за причинителите и разпространителите

- Заличаване на към този момент публикуваните видеоматериали с принуждение

- Създаване на графа на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, в която да се изпращат сигнали - за нарушителите да бъдат открити по IP адрес и подвеждани под отговорност. Създаване и на графа в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи, в която да се разказват с букви нарушителите и възможните наказания. 

- Училищата да бъдат уведомявани от Министерство на вътрешните работи за осъществени от възпитаници нарушавания на публичния ред. Да се сътвори бюлетин, посредством който учебните заведения да осведомят институциите, за които аплайват учениците, за нарушаване на публичния ред 

Председателят на Държавната организация за протекция на детето Елеонора Лилова изясни, че от осъществените инспекции през 2021 година е открито, че има потребност от съгласуваност и възстановяване на работата на локално равнище. Увеличават се случите на принуждение спрямо предходната година - общо за 2021 година са 499, а за 2020 година - 383. 

" Миналата година сме изпратили над 15 000 сигнала, от които са разследвани 8. Към ГДБОП – над 1500 ", сподели от своя страна Георги Апостолов от Центъра за безвреден интернет.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР