Директорът на столичната опера акад. Пламен Карталов констатира, че министърът

...
Директорът на столичната опера акад. Пламен Карталов констатира, че министърът
Коментари Харесай

Пламен Карталов: За половин година министърът на културата един път не дойде на опера

Директорът на столичната опера акад. Пламен Карталов установи, че министърът на културата веднъж за шест месеца не е посетил режисура. Той отдаде неглижирането му пред БТВ на младостта на Атанас Атанасов. Карталов се надява, че в бъдеще министърът можело да поправи грешката си.
В момента обаче Атанасов се занимава с културното завещание на страната. " Част от ограниченията, които Министерство на културата ползва за поддържката на археологическите обекти се реализират посредством годишното финансиране по Програмата за теренни археологически изследвания и теренна консервация. В резултат на това, сполучливо се изследват и съхраняват редица от археологическите резервати, измежду които старите български столици — Плиска, Велики Преслав и Трапезица ", съобщи министърът пред публицисти.

Относно актуалните разкопки Атанасов съобщи, че през последните години без спиране не престават разкопките в археологическите резервати „ Сборяново “, „ Античен град Никополис пъкъл Нестум, община Гърмен, област Благоевград “, „ Античен град Марцианополис, община Девня, област Варна “, „ Тракийски и древен град Кабиле, община Ямбол, област Ямбол”,,Антична и средновековна цитадела „ Калиакра”, което способства доста и за поетапната им социализация. Относно новооткритите находки министърът акцентира, че са открити незнайни до момента антични и средновековни църковни здания, изцяло изследван е епископският замък в границите на обект „ Ранновизантийска и средновековна цитадела Мисионис”.

„ Освен разкритите структури на място, при изследванията са добити и голям брой движими находки, които обогатяват музейните фондове — измежду тях са мраморни скулптури от обект „ Античен град Хераклея Синтика ", монетни съкровища от „ Античен град Марцианополис” и от некропола на археологически резерват „ Калиакра”, праисторически находки от обект Дуранкулак и доста други “, споделя той.

Министър Атанасов означи, че обезпечаването на финансиране на планове за археологически изследвания съставлява значима част от стратегическата активност на Министерство на културата и посочи, че сега тече сесията за актуалната година на теренни археологически изследвания и теренна консервация, като в развой на разглеждане са над 150 плана за основни археологически обекти на територията на цялата страна. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР