Директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев издаде решение по ОВОС (Оценка

...
Директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев издаде решение по ОВОС (Оценка
Коментари Харесай

РИОСВ не одобри проекта за разработване на мраморна кариера в с. Синитово |

Директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев издаде решение по Оценка на въздействието върху околната среда (Оценка за влияние върху околната среда), с което не утвърждава реализирането на капиталово предложение за открит рандеман на строителни материали от находище „ Малкото меше “ в землището на с. Синитово, общ. Пазарджик, с възложител „ ЕКО-ХИДРО-90 “ ООД.

В края на юли на еколозите. Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), Сдружението за земеделски и екологични планове - ГЕО, и още 10 организации изрично са се оповестили против плана поради въздействието върху околната среда и жителите на селото.

От решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда се схваща, че в хода на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда са осъществени съвещания със заинтригуваните лица. По време на публичните разисквания са сложени въпроси за въздействието на взривните работи върху къщите на хората, за замърсяване на въздуха, въздействие върху предпазените зони и комулативния резултат с към този момент работещи кариери в региона. Засегнатото население счита реализирането на желание за недопустимо.

Експертите на РИОСВ-Пазарджик считат, че създаването на мраморната кариера ще докара до обилни негативни въздействия върху естествени местообитания и върху популациите и местообитанията на типовете, предмет на запазване в предпазените зони “Бесапарски типове “ и “Бесапарски възвишения “.

Режимите на тези предпазени зони не разрешават разкриването на нови кариери за рандеман на подземни благосъстояния. Площадката на капиталовото желание попада напълно в границите и на двете предпазени зони от мрежата „ Натура 2000 “. Освен това в границите му се откриха местообитания на предпазените типове розов скорец и скално врабче, за които е неразрешено увреждане или заличаване тук-там за размножаване, отмора и скупчване по време на миграция, а точно там се планува рандеман на подземни благосъстояния.

Заради това и на съображение член 19, алинея 2, т. 4 от Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда не се утвърждава реализирането на прегледаното капиталово предложение „ Открит рандеман на строителни материали (мрамори и доломити) от находище „ Малкото меше “, землище на с. Синитово, се споделя в решението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР