Директорът на ОДБХ-Благоевград д-р Михаил Бащавелов отрече категорично, че има

...
Директорът на ОДБХ-Благоевград д-р Михаил Бащавелов отрече категорично, че има
Коментари Харесай

Отрекоха да има съмнения за чума по животните в Благоевградско

Директорът на ОДБХ-Благоевград доктор Михаил Бащавелов отхвърли изрично, че има подозрения за чума по дребните преживни животни в региона.
 Съмнения за чума в две стада се появи и в Благоевградско
" Не сме казвали, че има подозрения за чума по дребните преживни животни в Благоевградска област. В момента изпълняваме държавната профилактична стратегия, вземат се проби от всички животни и в случай че се появи такова заболяване, тогава ще го обявим. Не можем да всяваме суматоха в популацията, в случай, че няма такова нещо ", сподели за Българска телеграфна агенция доктор Бащавелов, във връзка появили се информации в медии за подозрения за чума в две животновъдни ферми в Благоевградска област.

След подадени сигнали за умрели дребни преживни животни, експерти от ОДБХ Благоевград са посетили ферми в селата Мусомища и Филипово.

Направени са аутопсии, които не демонстрират ясно повода за гибелта. По тази причина са взети проби. Резултатът от лабораторното проучване се чака да е подготвен през идната седмица. Предприети са превантивни ограничения - стадата са изолирани и сложени на оборен режим.

" Изследваме всички животни, освен дребни, само че и едри преживни и прасета, тъй като има заплаха от нахлуване в страната на " африканска чума " по свинете и други завболявания - наследник език, нодуларен дерматит. Изследванията са непрекъснати, с цел да следим какъв е здравният статус на животните в региона ", сподели още доктор Бащавелов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР