Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси

...
Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси
Коментари Харесай

МААЕ: Все още не е постигнато ядрено споразумение с Иран



Директорът на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси уточни в събота, че не е допустимо да се възроди нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, преди Техеран да реши с МААЕ всички въпроси по отношение на нуклеарната си стратегия, съобщи Ройтерс.

След срещата си с ирански публични лица Гроси оцени, че двете страни ще могат да разрешат провокациите в границите на идващите три до четири месеца.

Забележките идват след позитивни настроения, идващи от Техеран, съгласно които окончателното нуклеарно съглашение, което би трябвало да бъде контрактувано със международните сили във Виена, е в сходство с политическите червени линии на страната.

Междувременно почитан ирански чиновник показа пред организация Ройтер, че настояването от страна на Русия за писмени гаранции на Съединени американски щати, че глобите против Москва няма да навредят на съдействието на Русия с Иран, не е " градивно " за договарянията сред Техеран и международните сили за обновяване на нуклеарното съглашение от 2015 година

Искането от страна на Русия, което може да торпилира месеци на интензивни непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон във Виена, пристигна малко откакто Иран съобщи, че е договорил пътна карта с нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации за разрешаване на нерешените въпроси, които биха могли да оказват помощ за обезпечаването на нуклеарното съглашение.

" Руснаците сложиха това искане на масата на договарянията във Виена преди два дни. Има схващане, че с смяна на позицията си в договарянията във Виена Русия желае да подсигури ползите си на други места. Този ход не е градивен за нуклеарната сила по време на договарянията във Виена ", уточни пред Ройтерс иранският неназован върховен чиновник.

Изисквайки писмени гаранции от Съединени американски щати, че западните наказания, наложени на Русия поради спора в Украйна, няма да навредят на съдействието й с Иран, съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че рестриктивните мерки са се трансформирали в спънка за нуклеарното съглашение с Иран, предупреждавайки Запада, че съветските национални ползи ще би трябвало да бъдат взети поради.

Лавров сподели, че глобите против Русия поради спора в Украйна са основали " проблем " от позиция на Москва.

На въпрос дали настояването на Русия ще навреди на 11-месечните договаряния сред Техеран и международните сили, в това число Русия, шеф на плана за Иран в Международната спешна група, Али Ваез сподели: " Все още не. Но е невероятно двете рецесии да се разделят за доста по-дълго време ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР