Директорът на института за теоретична и приложна механика (ИТПМ) на

...
Директорът на института за теоретична и приложна механика (ИТПМ) на
Коментари Харесай

ФСБ арестува за държавна измяна трети учен от Новосибирск, задържаният е специалист по хиперзвуковите оръжия -

Директорът на института за теоретична и приложна механика (ИТПМ) на Руската академия на науките в Новосибирск Александър Шиплюк е бил задържан по съмнение в държавна измяна, заяви организация „ Интерфакс “ с позоваване на заместник-директора по научната активност Андрей Сидоренко.

„ Да, има такава информация. Подозират го в държавна измяна. “ – споделя Сидоренко. На територията на Института са осъществени оперативни мероприятия и обиски, Шиплюк е задържан на работното си място. Според Комерсантъ карцерът е резултат от разработка на службата за икономическа сигурност на ФСБ. Според една от версиите е допустимо ученият да е предал зад граница сведения за хиперзвуковото въоръжение на Русия. Освен научната си служба, Александър Шиплюк е член секцията по хиперзвуковите оръжия на научно-техническия съвет на военно-промишлената комисия при държавното управление на Руската федерация.

56-годишният Шиплюк е член-кореспондент на Руската академия на науките, един от най-хубавите учени в света в региона на високоскоростната аерогазодинамика и пробното проучване на газовите потоци. Ученият е превозен със специфичен полет в Москва и е изолиран в килия в „ Лефортово “.

Според заместник-директора карцерът на Шиплюк няма връзка със задържането и формираното авансово произвеждане против старши научния помощник от ИТПМ Анатолий Маслов, който при започване на юли беше арестуван също по съмнение в държавна измяна и трансфериран в следствен изолатор на московския затвор „ Лефортово “.

Шиплюк е третият академик от Новосибирск, който е упрекнат в държавна измяна от началото на войната в Украйна. Преди това органите арестуваха непосредствено в болничното заведение страдащия от рак в финален етап Дмитирий Колкер, който след това умря.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР