Директорът на Института за обществено здраве в Сърбия Милан Йованович

...
Директорът на Института за обществено здраве в Сърбия Милан Йованович
Коментари Харесай

В Сърбия потвърдиха случаи на едра шарка*



Директорът на Института за публично здраве в Сърбия " Милан Йованович Батут " Верица Йованович сподели, че референтната лаборатория в Торлак е удостоверила съществуването на едра шарка* във вторник , взета от три деца и един възрастен от Смедерево , оповестяват РТС и b92.

" Клиничната картина най-често се демонстрира с висока температура, хрема и зачервени очи, последвани от поява на шарка след няколко дни. Четири дни преди появяването на шарката човек е мощно инфектиран, четири дни след появяването едра шарка към момента е заразна и може да я съобщи на други. Затова молим към всички родители, чиито деца са навършили една година, да се явят във имунизационния център и да имунизират децата си ", призоваwa Йованович.

Що се отнася до обсега на имунизираните деца с имунизацията MMR в Сърбия, той е най-нисък през последния интервал , а медицинските експерти оповестиха, че епидемията е на прага ни . Покритието би трябвало да е над 95 %, което за жалост не е по този начин в Сърбия.

" Според данните, с които разполагаме, покритието през 2022 година е било 71 %, когато става дума за деца под две години , до момента в който за децата в предучилищна възраст това покритие е към 85 %, което към момента не е задоволително ", коментира Йованович.

Директорът на Batut предизвести, че затрудненията могат да бъдат тежки и даже да доведат до гибел , което се случи по време на последната зараза.

Освен едра шарка, мононуклеоза се е появила при деца в учебна възраст в Нови пазар и това огнище също се следи от близко, заяви шефът на Института за публично здраве " Милан Йованович Батут ".

*Само през 1967 година Световната здравна организация (СЗО) пресмята, че от 15 милиона души инфектирани от заболяването 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 година, а през 1980 година СЗО афишира окончателното заличаване на вируса в природата.

Най-ранните доказателства за заболяването датират от към 1500 година пр.н.е. в египетски мумии. Болестта исторически се е появявала с огнища. В Европа през 18-ти век се пресмята, че 400 000 души умират от заболяването годишно и че една трета от всички случаи на слепота се дължат на едра шарка. Смята се, че едрата шарка е умъртвила до 300 милиона души през 20-ти век и към 500 милиона души през последните 100 години. По-ранните смъртни случаи включват шестима европейски монарси.

Ваксинирането против едра шарка стартира в Китай към 1500 година Европа възприема тази процедура от Азия през първата половина на 18 век. През 1796 година Едуард Дженър показва модерната ваксина против едра шарка. През 1967 година СЗО ускорява напъните си за елиминиране на заболяването. Едрата шарка е една от двете инфекциозни заболявания, които са изкоренени, а другата е чумата по говедата през 2011 година Терминът " едра шарка " е употребен за първи път във Англия при започване на 16 век, с цел да се разграничи заболяването от сифилис, който тогава е прочут като " огромната шарка ". Други исторически имена за заболяването включват " шарка ", " петнисто страшилище " и " алена чума ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР