Директорът на Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Габриел Фелбермайр

...
Директорът на Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) Габриел Фелбермайр
Коментари Харесай

Недостигът на газ през зимата може да удвои инфлацията

Директорът на Австрийския институт за стопански проучвания (WIFO) Габриел Фелбермайр чака инфлацията да се увеличи още повече и да доближи 9 %. Но в случай че през зимата няма задоволително газ, инфлацията може още веднъж да се удвои и да доближи 18%, оповестява уеб сайтът „ ое24 “.

До края на 2022 година стопанската система към момента ще се развива добре, само че от декември нататък " може би ще стане доста тежко ", сподели Фелбермайр по време на полемиката на „ Енергиян преход – само че безвреден “ в Берлин.

" Съществува голям капацитет за обществени спорове ", предизвести шефът на WIFO. Тогава доста неща към този момент няма да се правят съгласно разпоредбите на пазарната стопанска система. Съществува опасност от " условия на военна стопанска система ", които могат да " изкарат хората на улицата ". След това още веднъж може да се чака работа в къси периоди " с доста огромни цифри доста бързо ". Еднократните заплащания няма да оказват помощ, хората ще виждат, че парите им свършват едвам в средата на месеца, акцентира специалистът.

Бившият немски еврокомисар Гюнтер Йотингер също приказва за условия на военна стопанска система през зимата. Той съобщи, че цената на газа надали ще има значение, тъй като съветският президент Владимир Путин ще „ отваря и затваря газовия кран “ и по този метод ще предотврати пълненето на резервоарите за предпазване.

Министърът по въпросите на Европа Каролине Едщадле приказва за " долината на сълзите ", през която би трябвало да се премине, и съобщи, че би трябвало да се надигнем пред действителността, " че би трябвало да се съобразяваме със загубата на разцвет ". Въпросът ще бъде " какъв брой ще може да се понесе ". Като се има поради това, пред което Европа може да се изправи в този момент, " пандемията от ковид беше единствено загрявка ", сподели министърът.

В битката с високите цени на силата Фелбермайр прикани за обособяване на цената на електрическата енергия от цената на газа. При всички случаи в дружно с останалата част на Европа ще би трябвало да се вкара ценови таван, което също ще коства " десетки милиарди ", само че все пак ще бъде по-ефективен от ограничения като специфични налози за енергийните компании или отстъпка за горивата. Това обаче би довело до многочислени следващи разноски, като да вземем за пример забрани за експорт на електрическа енергия, поевтинена с парите на данъкоплатците.

Ръководителят на дискусионния клуб Михаел Щругл възрази, че сходна интервенция на пазара на електрическа енергия неизбежно ще докара до държавно контролирани цени " като преди 20 години " – нещо, което той отхвърля. Освен това ограничението на цените в Испания и Португалия е довело до това, че " газовите електроцентрали там работят непрекъснато ", което ще форсира дефицита на газ. Според него единствената опция е допустимо най-бързото основаване на нови мощности за възобновима сила. " Трябва да строим, строим, строим ", споделя Щругл. Едва когато се появят задоволително електроцентрали с възобновима сила, изкопаемите електроцентрали ще бъдат изтласкани от пазара. В преходния интервал би трябвало да се оказва поддръжка на обществено нуждаещите се и на засегнатите предприятия.

Участниците се съгласиха, че Европа може да се оправи с рецесията единствено с общи старания. Ако страните от Европейски Съюз работят една против друга, обстановката ще се утежни. Очакван позитивен резултат може да се чака само в дълготрайна вероятност. Щругл чака, че помощта за най-засегнатите ще коства милиарди на данъкоплатците, само че в дълготраен проект ще се форсира прекосяване на енергийните доставки към възобновими източници.

Фелбермайр напомни пресмятане на WIFO, съгласно което загубата на богатство в дълготраен проект би била единствено половин процентен пункт от икономическото произвеждане. " В дълготраен проект тя е управляема ", сподели той. И до момента в който Едтщадлер цитира Жан Моне, един от интелектуалните съоснователи на Европейски Съюз: " Европа беше изкована в рецесията ", Йотингер е сигурен, че Путин няма да реализира задачата си „ да сложи Европейски Съюз на колене ". Според него Европа е станала по-силна по време на рецесията. И има доста положителни мемоари за жилището на баба си и дядо си, където постоянно се отоплявала единствено кухнята - на дърва, а през зимата дневната се отоплявала единствено в неделя - на въглища, а в спалнята в никакъв случай не е било топло. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР