Директорът на Антарктическия институт проф. Христо Пимпирев и началникът на

...
Директорът на Антарктическия институт проф. Христо Пимпирев и началникът на
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев ще представи пред депутатите планираното първо плаване до Антарктида

Директорът на Антарктическия институт проф. Христо Пимпирев и началникът на Висше военноморско учебно заведение бригаден адмирал Боян Медникаров ще бъдат изслушани от парламентарната комисия по превоз и известия през днешния ден.

Двамата ще осведомят членовете на комисията за подготовката на първото корабоплаване на военния научно-изследователски транспортен съд „ Св.св. Кирил и Методий ” с екип на 30-тата научна експедиция до българския остров Ливингстън на Антарктида.

Корабът влезе в състава на Морско учебно заведение – Варна през юли предходната година. В момента плавателният съд е в развой на главен ремонт. С него за първи път на толкоз далечно разстояние ще имат достойнството да плават най-хубавите курсанти на Военноморското учебно заведение.

30-тата българска експедиция до Антарктида има за цел да построи основите на научната лаборатория в изследователската база " Св. Климент Охридски " и да работи интензивно по седем научни плана.

Първата група от 15 души стъпи в базата в последните дни на декември. Втората група от 11 души български антарктици отпътува за Ледения континент на 9 януари, като се чака те да дойдат в българската полярна база през последната седмица на януари. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР