Директорът HR във VOSS Кай-Уве Ото, управителят на българския завод

...
Директорът HR във VOSS Кай-Уве Ото, управителят на българския завод
Коментари Харесай

Производството на авточасти в Ловеч започва в средата на 2019 г.

Директорът HR във VOSS Кай-Уве Ото, шефът на българския цех Роланд Вайс и ръководещият шеф на VOSS Automotive Щефан Ото (отляво надясно) показаха българския план на немската група, в който ще бъдат вложени 15 млн. евро

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Германската VOSS Automotive ще влага 15 млн. евро в завода си за авточасти в Баховица

В някогашната фабрика на " Литекс моторс " край Ловеч ще се сглобяват системи за филтриране на отработените газове
9 авг 2018
Германската VOSS Automotive ще създава авточасти край Ловеч

Групата е наела за 10 години някогашния цех на " Литекс моторс ", където се сглобяваха китайските коли Great Wall
1 авг 2018 Производството на автомобилни елементи край Ловеч ще стартира през май следващата година, а първите доставки за клиенти ще бъдат направени в средата на 2019 година Това оповестиха от немската компания VOSS Automotive, която преди няколко месеца нае халетата и административната постройка на банкрутиралата " Литекс моторс " в Ловеч. Новото дружество ще създава CSR линии, които се употребяват за понижаване на излъчванията на дизеловите коли съгласно условията за Евро 6. Компанията към този момент наема хора, като броят на чиновниците би трябвало да доближи 1000 до края на 2020 година Инвестицията в съоръжение ще бъде 15 млн. евро.

Продукти за Евро 6

В края на юни тази година VOSS Automotive записва локално сдружение - " ВОСС аутомотив България " с 5.9 млн. лева капитал и подписа 10-годишен контракт за наем на пространствата на " Литекс моторс " в " Баховица промишлен парк " край Ловеч, където се сглобяваха китайските коли Great Wall. През 2017 година компанията на Гриша Ганчев спря работа, смени името си, а през април тази година беше оповестена в неплатежоспособност.

Сега немската компания ще даде нов живот на халетата, като в тях ще се асемблират CSR линии. Технологията SCR, или така наречен селективна каталитична редукция, понижава нездравословните субстанции в изгорелите газове от дизеловите коли, тъй че те да дават отговор на условията за Евро 6. Капацитетът на завода ще бъде сред 3 и 4 млн. линии годишно, което е задоволително за към 1 млн. коли, и ще бъде доближат в края на 2020 година Продуктите ще се изнасят непосредствено за автомобилните производители в Европа.

Компанията е наела 15 хиляди кв. м индустриална, логистична и административна повърхност в Ловеч, тъй че инвестицията от 15 млн. евро ще бъде главно в машини, както и в съоръжение за логистика, IT и така нататък, посочи шефът на " ВОСС аутомотив " Роланд Вайс.

Търсят се служащи

До края на 2020 година компанията ще наеме 1000 души, като 80% от тях ще бъдат ангажирани в производството, а останалите 20% - в администрацията и ръководството. Производственият личен състав ще включва и инженери, които ще дават отговор за поддръжката, индустриалното обмисляне и отделите, свързани директно с производството, само че не се планува да има процес на артикули. " Целта е да се направи цех за асемблиране и да се построи логистиката за доставки непосредствено до клиентите ", сподели Вайс за " Капитал ".

Първите чиновници към този момент са наети и изпратени на образование в Германия и Полша. Очаква се в екипа да има единствено двама немски мениджъри, в това число шефът, а останалият личен състав ще бъдат локални експерти. Директорът човешки запаси на немската компания Кай-Уве Ото посочи, че типичната за Германия дуална система в образованието ще бъде приложена и тук.

На формалното показване на активността в България компанията получи уверение за предварителна административна помощ. Той й обезпечава по-кратки периоди на административно обслужване до издаване на документ клас А по Закона за поощряване на вложенията. Очаква се страната да й окаже подпомагане при построяването на връзката с бъдещата автомагистрала " Хемус ".

Групата VOSS, която включва VOSS Automotive и VOSS Fluid, има фабрики по целия свят - Съединени американски щати, Meĸcиĸo, Бpaзилия, Kитaй, Индия, Япония, Πoлшa и седалище в Германия. В момента за нея работят 6000 души, а приходите й за 2017 година са в размер на 545 млн. евро. Очакваният оборот за тази година е към 600 млн. евро.
Роланд Вайс, шеф на " ВОСС Аутомотив България ":

Заводът ще доставя съставни елементи непосредствено на автопроизводителите

За кои автомобилни производители ще работи заводът край Ловеч и непосредствено на клиентите ли ще се доставят продуктите?

- Сред главните клиенти на VOSS са компании като VW, Audi, BMW, Ford, на процедура всички огромни производители на коли. Българският цех също ще доставя артикули на някои от тях. Доставките ще се вършат непосредствено за клиентите. Това евентуално не е типично за България, само че взехме решение, че заводът ще бъде снабдител от първо равнище (Tier 1). Всичко ще се провежда от екипа в Ловеч.

Защо решихте да извършите завода в Ловеч и от кое място пристигна концепцията да наемете постройката на " Литекс моторс "?

- Сградата ни беше предложена от Стамен Янев от Агенцията за поощряване на вложенията и съществуващият цех там беше една от аргументите да се насочим към Ловеч. Другата причина е, че градът има дълга история в производството. Там е имало и към момента има доста индустриални компании. Наличието на работна ръка също е много положително и към този момент наемаме хора. Опитът ни към този момент демонстрира, че те в действителност са добре квалифицирани.

Ловеч не е обвързван с автомагистрала. Липсата на добра пътна инфраструктура не ви ли тормози?

- Инфраструктурата не е проблем. Разбира се, планираме да имаме връзка до бъдещата автомагистрала, научихме, че построяването й ще отнеме още три години. Тогава ще бъде още по-добре, само че и в този момент не е проблем да се стигне до завода. Все отново пътят от София е 2 часа.

Планирате ли да употребявате локални снабдители?

- Ще употребяваме локални контрагенти за непреките доставки като логистика, услуги, принадлежности и така нататък Но материалите, които влагаме в продуктите, ще получаваме от нашите утвърдени снабдители, те не могат да се трансформират.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР