Директор на столична болница неправомерно е получил близо 1 милион

...
Директор на столична болница неправомерно е получил близо 1 милион
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев взел близо 1 млн. лева от заплати като директор на болница

Директор на столична болница непозволено е получил близо 1 милион лв. за миналите три години. Това демонстрира инспекция на здравните управляващи. Според здравното ведомство става дума за проф. Генчо Начев – началник на столичната “Св. Екатерина”.

85% от изплатените хонорари по цивилен контракти са изплащани на шефа на Св. Екатерина, оповестиха през днешния ден здравните управляващи. Или това е по към 200 хиляди лв. годишно.
Сред другите установени нарушавания са липса на система за финансов надзор, както и прескачане на прецедурите за публични поръчки
при закупуване на медицински произведения. В отговор шефът на “Св. Екатерина” съобщи, че откогато е поел управлението болничното заведение е имала дълг от 10 милиона лв., а все още здравното заведение няма и една стотинка просрочени отговорности.

В интервала на инспекцията – от 2019-та до април 2022-ра –  85% от всички изплатените суми по цивилен контракти в “Св.Екатерина” са изплатени на шефа – проф. Генчо Начев, демонстрира инспекцията на Министерство на здравеопазването. Или това са суми сред 100 и 300 хиляди лв. годишно.

“Общата сума е 952 000 лв.. Тези цивилен контракти са подписани за осъществяване на медицински услуги, началник на екип за осъществяване на интервенции на пациенти със сърдечни болести, създали избор на екип. Той е дал своя вот самичък за себе си за сключването на тези договори”, заяви доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.
Тези хонорари са взимани настрана от заплатата на Начев като началник на лечебното заведение
“Средно месечно е получавано 22 хиляди по тези цивилен контракти, до момента в който главната месечна заплата е била 1 700 за шеф на клиника или директор”, уточни Пандов.

В писмо до медиите проф. Начев съобщи, че посочените суми са средства от пациенти, които му имат доверие и изявяват предпочитание да ги оперира. Като за тази активност има позволение от министъра на опазването на здравето и всичко е съобразено с условията на наредбата за достъпа. По думите му болничното заведение се ръководи съгласно разпоредбите и няма просрочени отговорности, само че въпреки всичко пожелава триумф на новото управление.

От здравното министерство обаче не дадоха отговор ще бъде ли заменен от поста. “В медиите има една масирана акция за елитните качества на редица лекари, в това число и проф. Начев. Тук ние не разясняваме дали са елитни лекари, какъв брой са удовлетворени техните пациенти, а какви са като ръководители на лечебни заведения. За кадровите промени ще бъдете навреме информирани”, съобщи здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.
Сред другите тествани лечебни заведения с открити съществени нарушавания е и болничното заведение в Сливен
През февруари родители алармираха, че дребни деца са държани вързани часове наред. Проверка 3 месеца по-късно демонстрира, че практиката продължава.

“През деня децата, които са “фиксирани” са единствено тези, на които им се вършат вливания. Вечерта се връщат инспекторите и още веднъж откриват още веднъж децата вързани по този метод. Измъчване на новородени деца в българско лечебно заведение”, удостовери Пандов.

Общо направените инспекции в лечебни заведения у нас са 64. Нарушения са открити и в други лечебни заведения, като част от тях ще бъдат дадени на прокуратурата, оповестиха здравите управляващи. От одита излиза наяве и че към днешна дата отговорностите на държавните лечебни заведения възлизат на 600 милиона лв..
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР